Ne, hvala, imam svojo vrečko!

Ne, hvala, imam svojo vrečko!

Kmetijstvo in okolje, Zbornica svetuje  | 
Ne, hvala, imam svojo vrečko!

KGZS v aktivnosti za zmanjševanje nosilnih plastičnih vrečk vstopa kot partner.

Plastična embalaža, izum 20. stoletja, je danes eden največjih okoljskih onesnaževalcev in resna grožnja prebivalcem planeta. Ločevanje in recikliranje odpadkov pomaga, a težave ne bo rešilo. Zato Evropa vzpostavlja sistem nadzora nad uporabo in ukrepe za zmanjšanje uporabe lahkih plastičnih vrečk. KGZS vstopa kot partner, ki sodeluje pri prenosu zavedanja in širjenju dobrih praks predpisanih ukrepov ter bo sodelovala pri pripravi nove zakonodaje.

Na našem planetu naj bi letno izdelali prek 600 milijard plastičnih vrečk, od tega jih povprečen evropski državljan letno uporabi okoli 500. Večina plastičnih vrečk se uporabi le enkrat, uporaba traja povprečno 30 minut. Reciklira se jih le 4 %, ostale končajo v mešanih odpadkih in v naravi. Pri tem ena plastična vrečka potrebuje 30 let, da razpade v vodi, na kopnem razpada tudi več kot 100 let. Pod vplivom sonca, vode in mikroorganizmov razpadajo le na manjše delce, imenovane mikroplastika, ki ostajajo. Tako z leti nakopičeni ostanki plastičnih vrečk predstavljajo nevarnost za vsa živa bitja. Živali se lahko v odpadne vrečke zapletejo in z njimi zadušijo. Jo zamenjajo za hrano, ker je neprebavljiva, se kopiči v prebavilih in poginejo. Dolg proces razgrajevanja pušča za sabo strupene snovi, ki v procesu prehranske verige vstopajo v ljudi. In to je le nekaj strašljivih dejstev, ki govorijo v prid temu, da je kljub izjemni uporabnosti, ki nam jo prinaša plastika, pri njeni uporabi treba biti zelo preudaren.

Kot posledica evropske direktive, na podlagi katere morajo države članice Evropske unije sprejeti ustrezne ukrepe za zmanjšanje porabe lahkih plastičnih nosilnih vrečk, je Ministrstvo za okolje in prostor že sprejelo uredbi o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo ter Uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže. Uredbi v Sloveniji uvajata prepoved brezplačnih lahkih plastičnih nosilnih vrečk s 1. januarjem 2019. Izjema bodo brezplačne vrečke pri izdelkih, ki niso predpakirani, kot na primer sadje, zelenjava in sveže meso.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v aktivnosti za zmanjševanje nosilnih plastičnih vrečk vstopa kot eden od partnerjev Ministrstva za okolje in prostor. Sodeluje pri prenosu zavedanja ter iskanju in širjenju dobrih praks predlaganih ukrepov. Glede na raziskave se vse več porabnikov zaveda pomena nakupovanja nepakiranih lokalnih pridelkov. S tem bi se zmanjšal tudi problem zavržene hrane, ki nastaja kot posledica živilskih standardov pri pakiranju v embalažo.

Nazaj

Prihajajoči dogodki