Napredka na pogajanjih ni, sledi organizacija protesta

Napredka na pogajanjih ni, sledi organizacija protesta

Delo organov KGZS  | 
Napredka na pogajanjih ni, sledi organizacija protesta
Kmetijske organizacije so se na pogajanjih sestale s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić in državno sekretarko na Ministrstvu za finance Katjo Božič. Ključna tema današnjih pogovorov je bilo izvzetje obdavčitev plačil OMD. Kmetijske organizacije niso prejele konkretnega zagotovila glede te obdavčitve, zato napovedujejo aktivnosti za pripravo protesta.

Ključne besede: pogajanja, OMD, protest.

Državna sekretarka na Ministrstvu za finance Katja Božič je povedala, da so pripravljeni razmišljati o spremembah glede izvzetja obdavčitev plačil OMD, vendar so za to potrebni dodatni pogovori.  Predlagala je oblikovanje medresorske delovne skupine, ki bo vključevala predstavnike kmetijskih organizacij. Delovna skupina bi do konca aprila letos pripravila analizo metodologije za določanje katastrskega dohodka in OMD plačil. Na podlagi ugotovitev delovne skupine bi po potrebi oblikovali ukrepe v smeri pravičnejšega upoštevanja težjih predelovalnih pogojev pri določitvi katastrskega dohodka, OMD plačil in morebitni razmislek o spremembi obstoječe davčne obravnave OMD plačil.

Tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je dejala, da je treba sredstva razdeljevati tarčno, ne pa razpršeno in da je ravno zato potrebna medresorska delovna skupina, ki bi pripravila strokovne argumente za morebitne ukrepe.

Predstavniki kmetijskih organizacij ne nasprotujejo ustanovitvi delovne skupine, vendar to ne spremeni njihove zahteve po takojšnjem izvzetju OMD plačil iz obdavčitve. Kmetije na območjih OMD (45 000 kmetij, od tega 10 000 mladih kmetij in 338 000 hektarjev kmetijskih zemljišč)  imajo izjemno težke pridelovalne pogoje in izredno visoke  stroške, ki jih izračun katastrskega dohodka ne vključuje.  V prvi vrsti opravljajo okoljsko funkcijo in si s temi plačili pokrivajo samo del stroškov. 

Na današnjem sestanku ni bilo zagotovljenih nobenih konkretnih ukrepov, zato kmetijske organizacije napovedujejo stopnjevanje pritiska, in sicer z organizacijo protestnih aktivnosti. Podrobnosti o protestu bodo sporočile v prihodnje.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki