Naj se sliši glas mladih in kmetijstva!

Naj se sliši glas mladih in kmetijstva!

Sporočila za javnost, Trženje in promocija, Gospodarjenje  | 
Na kmetijah delujemo naravi prijazno. Številne izvajajo okoljsko-podnebne ukrepe, s katerimi še dodatno varujejo okolje. Z obiskom kmetije in nakupom pri lokalnem pridelovalcu hrane prispevate k ohranitvi 'zelenega' planeta.

Na kmetijah delujemo naravi prijazno. Številne izvajajo okoljsko-podnebne ukrepe, s katerimi še dodatno varujejo okolje. Z obiskom kmetije in nakupom pri lokalnem pridelovalcu hrane prispevate k ohranitvi 'zelenega' planeta.

Leto 2022 je evropsko leto mladih, ki so upanje za prihodnost. Upanje za zeleno, vključujočo in digitalno Evropo. Evropo, ki odpira priložnosti za učenje, izmenjavo vizij, spoznavanje ljudi in sodelovanje. Dogodek Zvok mladosti, ki je potekal konec maja v ljubljanskih Križankah, je bil slovenski osrednji dogodek ob letošnjem evropskem letu mladih. Obiskal ga je tudi direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janez Pirc.

Ključne besede: Zvok mladosti, kmetijstvo, evropsko leto mladih

Na njem je potekala predstavitev organizacij za mlade. K sodelovanju so organizatorji dogodka povabili Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM), ki je svojo predstavitev na temo, kako ohraniti naš planet čim bolj zelen, pripravila v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS).

Program dogodka, namenjen tako mladim kot tudi vsem, ki z mladimi delajo in ustvarjajo, je bil poln delavnic, pogovorov, glasbe in zabave. Poudarek je bil na temah, kot so vključevanje mladih v oblikovanje evropskih in nacionalnih politik, enakopravnost, trajnost in zeleni prehod, mobilnost, duševno zdravje, možnost izobraževanja in kakovostne zaposlitve ter usposabljanje za Evropo prihodnosti.

Na skupni stojnici kmetijstva so se vedoželjni obiskovalci lahko preskusili v pripravi napitka iz svežega sadja in zelenjave z vrtenjem kolesa ZSPM ter ob tem prisluhnili razlagi o pomenu uporabe lokalno pridelanih živil. Svoje znanje so preizkušali na »vrtiljaku znanja« KGZS ter izvedeli marsikaj zanimivega o kmetovanju. Ker vse bolj hitro vstopamo v digitalno dobo, so se lahko z računalnikom pomerili v digitalnem kvizu MKGP o ravnanju z živili in smiselni uporabi ostankov.

Zvok mladosti je vzpostavil dialog z odločevalci. Med drugim se je na delavnicah razpravljalo tudi o tem, kako ohraniti slovensko kmetijstvo, kjer se je v debato glede razumevanja kmetijstva in pridelave hrane vključila Doris Letina ZSPM. V razpravi je izpostavila pomen pridelave slovenske hrane ter pomen tega, da potrošnik slovensko hrano zazna in s tem pomaga slovenskemu podeželju. Razložila je, zakaj imamo v Sloveniji zelo kakovostno, zdravo hrano in da skrbimo za dobrobit živali. Pa tudi razloge, kako pomembno je, sploh v kriznih časih, da to  začutijo tudi odločevalci. Da podprejo delo slovenskih kmetov, ohranijo slovensko podeželje ter s tem poskrbijo za varnost in samooskrbo. Evropsko leto mladih je nenazadnje tudi priložnost za zavedanje pomena povezovanja, zaupanja in upanja v prihodnost.

Direktor zbornice je s svojo prisotnostjo poudaril pomen mladih na podeželju. Slovensko kmetijstvo danes za odločanje o sprejemanju različnih odločitev bolj kot kadarkoli potrebuje vizijo, trdnost v stališčih in nepopustljivost pri zagovarjanju interesov, ki so tudi interesi širše slovenske skupnosti. Gre za odločitve za razvoj panoge ali pot v slepo ulico slovenskega kmetijstva, podeželja in slovenske skupnosti, ki je v minulih desetletjih zanemarila pomen samooskrbe, ohranjanja kulturne krajine in preudarno poseljenost ozemlja. Gre za prizadevanja, v katera je vpeta tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Tako tudi v zbornici računamo na modrost odločitev tistih, ki na koncu odločajo o usodi mladih in slovenskega kmetijstva.

Nazaj

Prihajajoči dogodki