Na tržnicah le prodaja sadik zelenjadnic in sadnega drevja

Na tržnicah le prodaja sadik zelenjadnic in sadnega drevja

Ekološko kmetijstvo, Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo, Rastlinska pridelava, Dopolnilne dejavnosti  | 
Na tržnicah le prodaja sadik zelenjadnic in sadnega drevja

Na tržnicah je po novem poleg prodaje pridelkov in izdelkov slovenskih kmetij dovoljena tudi prodaja sadik zelenjadnic, zelišč in sadnega drevja. Prodaja sadik okrasnih rastlin ni dovoljena. To velja tudi za kmetije, ki prodajajo na domu. Lahko pa kmetije in vrtnarije vršijo dostavo okrasnih rastlin na dom.

 

Ključne besede: Vrtnarstvo, sadike, prodaja, tržnice

Na Kmetijsko gozdarsko zbornico se je s pobudo o nujnosti prodaje sadik na tržnicah obrnilo kar nekaj vrtnarjev. Trenutno je na tržnicah dovoljena prodaja sadik zelenjadnic, zelišč in sadnega drevja. Prodaja sadik okrasnih rastlin ni dovoljena. To velja tudi za kmetije, ki prodajajo na domu. Možna je le dostava okrasnih rastlin z vrtnarija ali kmetij na dom. Tovrstna prodaja je dovoljena.

Še razlaga, potrošnikom se na tržnicah lahko ponuja in prodaja tudi seme in sadike, saj se tako zagotavlja boljša samooskrba z zelenjavo in sadjem upoštevajoč determiniranost setvenega koledarja. Prav tako gre za opravilo, ki ga lahko v okviru ukrepov prepovedi gibanja izvajajo državljani doma.

V okviru odloka se sadike in semena lahko prodajo v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, kmetijskih prodajalnah in v okviru programa vrta in kmetijstvo v prodajalnah.

Tržnice z odlokom niso izrecno urejene, vendar sodijo med prodajalne z živili. Prodaja sadik zelenjave ali sadja na tržnicah zato ni v nasprotju z odlokom, če se izvaja skladno z navodili, s katerimi se nepotrebna tveganja za zdravje potrošnikov in prodajalcev preprečijo.

Odgovore na pogosta vprašanja glede sprejetega odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev najdete na povezavi tukaj.


Kljub temu pa je zaradi trenutne situacije preprečevanja širjenja koronavirusa nujno upoštevati nekaj pravil obnašanja, ki jih najdete v kratkem vodniku obiska tržnice na povezavi tukaj.

 

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!