Na kvizu Mladi in kmetijstvo slavili DMP Suha krajina

Na kvizu Mladi in kmetijstvo slavili DMP Suha krajina

JSKS, Sporočila za javnost  | 
Na kvizu Mladi in kmetijstvo slavili DMP Suha krajina
Na 52. državnem kvizu Mladi in kmetijstvo so v konkurenci 12 ekip, ki so se dokazala na regijskih tekmovanjih, slavili zmago DPM Suha krajina, pokal za drugo mesto je prejela ekipa Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine, tretji pa so bili mladi iz DPM Primorska.

Ključne besede: tekmovanje, DPM Suha krajina, Velike Lašče

Prireditev vsako leto organizirata v pomladnem času Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) v sodelovanju z društvom, ki je v preteklem letu zmagalo na kvizu. Ker so lani so si zmago prislužila tri mlada dekleta iz DPM Velike Lašče, je letos tekmovanje potekalo v Velikih Laščah.

V uvodnem pozdravu je podžupan občine Velike Lašče, Matjaž Hočevar nagovoril vse prisotne in izrazil veselje, da se kviz odvija prav v Velikih Laščah. Predsednik DPM Velike Lašče Metod Indihar je vsem tekmovalcem zaželel obilo zbranosti, navijačem pa veliko tekmovalnega duha. Vodja kmetijske svetovalne službe KGZS - Zavoda Ljubljana, Tomaž Močnik je dejal, da je današnji dogodek namenjen pridobivanju novih znanj in veščin: »To boste potrebovali na poslovnem področju in tudi osebnostnem razvoju.« Zbrane je nagovorila še Eva Golob, predsednica ZSPM, ki je tekmovalcem zaželela pošten boj, vso srečo pri razmišljanju in dobro zabavo. Obilo znanja je mladim zaželel tudi Roman Žveglič, predsednik KGZS: »Znanje ni cilj, ampak je orodje, ki ga ne more nadomestiti noben ukrep kmetijske in druge politike. Najbolj se obrestuje naložba v znanje.«

Osrednji in za mlade tekmovalce najbolj napeti del, v katerem so se pomerili v znanju o tem, kaj ogroža naše gozdove, ekološkem kmetijstvu, suhi robi in zdravju mladih, je potekal pod budnimi očmi strokovne komisije, ki so jo sestavljali Jana Žiberna, Martina Robačer, Eva Mlakar, Andrej Andoljšek, Polona Rigler Grm in Mojca Bozovičar.

Prireditev se je začela s tržnico, na kateri so se svojimi izdelki med drugim predstavili Anton Grobelnik, Inovativni mladi kmet 2023, Društvo podeželskih žena Velike Lašče, Družina Tekavec z dopolnilno dejavnostjo izdelave suhe robe ter rokodelski center Ribnica. Prireditev se je zaključila ob poskočnih ritmih ansambla Firbci.

Nazaj

Prihajajoči dogodki