Možnost ugodnega nakupa opozorilnih tabel za lastnike kmetijskih zemljišč

Možnost ugodnega nakupa opozorilnih tabel za lastnike kmetijskih zemljišč

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Travništvo, pašništvo in pridelava krme, Živinoreja, Rastlinska pridelava, Gospodarjenje, Obvestila za javnost, Živinoreja  | 
Možnost ugodnega nakupa opozorilnih tabel za lastnike kmetijskih zemljišč

Nepobiranje iztrebkov in smeti ter spuščanje psov po kmetijskih površinah v rastni dobi je težava, ki vpliva na življenje vseh, ki sobivamo v nekem okolju. Morda bo k ozaveščanju doprinesla tabla, ki na humoren način obvešča sprehajalce psov, da naj pobirajo pasje iztrebke in počistijo za seboj.

Ključne besede: pasji iztrebki, travinje, živinoreja, hrana

Če se zdi pobiranje pasjih iztrebkov v mestu nekaj nujnega, lastniki psov na pobiranje le-teh na kmetijskih območjih pogosto pozabijo. Pozabijo tudi na dejstvo, da so njive in travniki namenjeni pridelavi hrane. Tako lahko z malce domišljije počutje živali, ki na svojem krožniku – pašniku ali odprti bali – odkrije pasji iztrebek, primerjamo z občutkom sprehajalca, ki stopi na »pasjo mino«.

Poleg tega, da sprehajalci delajo škodo na obdelovalnih površinah, za njimi ostajajo iztrebki ter odpadki. Ob strojnem spravilu in baliranju vse to na koncu pristane v krmi. Iztrebki ter ostali izločki so vir različnih bolezni, predvsem ikričavosti pri govedu. Posledice vnosa iztrebkov s hrano so od blagih prebavnih motenj do abortusov ali celo pogina živali. Med najbolj izpostavljenimi okužbami v povezavi s psi in prežvekovalci je neosporoza. Pri tej bolezni so psi končni gostitelji, domači prežvekovalci pa vmesni. Bolezen je neozdravljiva in jo je zelo težko odpraviti. Sicer pa lahko več o težavah, ki jih lahko povzročijo pasji iztrebki, preberete na naši spletni strani: Človek, a se ti zdi to v redu?!

Med ljudmi želimo zbuditi zavedanje, da sta tudi travinje in seno kmetijski pridelek. Zato smo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije v sodelovanju z Zavodom Seneno pripravili obvestilno tablo, ki malce na humoren način obvešča sprehajalce psov, da naj pobirajo pasje iztrebke in počistijo za seboj. Tabla je velikosti A3 formata (279 x 420 mm). Narejena je iz forexa, ki  je trden material, odporen proti udarcem, se ne zlomi in ima odlične toplotno-izolacijske lastnosti. Primeren je tako za notranjo kot zunanjo uporabo, saj ne reagira na klimatske spremembe. Table so pred poškodbami enostransko zaščitene s PE zaščitno folijo.

Opozorilne table lahko naročite prek epošte: senenomeso@gmail.com na Zavodu Seneno po ceni 9,90 evra za tablo (z ddv)+ stroški pošiljanja. Na omenjenem enaslovu boste dobili tudi več informacij o načinu plačila in roku dobave.

Ne pozabite, da boste s tablo pripomogli k dvigu zavedanja, da so travniki in pašniki med majem in oktobrom nekomu krožnik.

Nazaj

Prihajajoči dogodki