Morski ribiči, ne spreglejte!

Morski ribiči, ne spreglejte!

Ostale rejne živali, Obvestila za javnost, Kmetijstvo, Akvakultura  | 
Morski ribiči, ne spreglejte!

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 13. aprila 2022 objavilo javni poziv za prijavo k ribolovu orad in drugih vrst rib, ki se prehranjujejo s školjkami, v objektih marikulture v ribolovni sezoni 2022. Rok za prijave je 29. april 2022, zato pohitite.

Namen poziva k prijavi je izdaja posebnega dovoljenja za gospodarski ribolov orad (Sparus aurata) in drugih rib, ki se prehranjujejo s školjkami, zaradi preprečitve škod v objektih marikulture nosilcev vodnih pravic za rabo vode za gojenje morskih organizmov bližje kot 150 m od objektov, namenjenih marikulturi. Posebno dovoljenje velja le za ribolov znotraj objektov marikulture oziroma območij gojenja morskih organizmov (Debeli rtič, Strunjan, Sečovlje) in 150 m okrog njih proti morju tudi v tistih območjih, ki se nahajajo v portoroškem in strunjanskem ribolovnem rezervatu. Ribolov v teh območjih se lahko izvaja v času od 15. maja do 31. oktobra 2022.

Za izdajo posebnega dovoljenja se lahko prijavijo imetniki veljavnega dovoljenja za gospodarski ribolov s stoječimi zabodnimi mrežami (GNS), trislojnimi mrežami (GTR) oziroma sestavljenimi zabodnimi in zapletnimi mrežami (GTN) ter parangali (LLS), trnki (LHP) in vršami (FPO). Dovoljenje za gospodarski ribolov se mora nanašati na ribiško plovilo, s katerim se vlagatelj prijavlja za izdajo posebnega dovoljenja. Vsak vlagatelj se lahko prijavi samo z enim ribiškim plovilom.

Več o javnem pozivu si lahko preberete na spletni strani MKGP.

Nazaj

Prihajajoči dogodki