Mleko pa to ... res vemo vse?

Mleko pa to ... res vemo vse?

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Predelava živil živalskega izvora, Živinoreja, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje, Živinoreja  | 
Mleko pa to ... res vemo vse?

Mleko spada med osnovna živila in ker ga pijemo od rojstva se zdi, da o njem vemo vse. Pa res? Več o mleku v posnetku spletnega seminarja specialistke za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji pri KGZS - Zavodu Novo mesto Tatjane Kmetič Škof.

Ključne besede: mleko, dopolnilna dejavnost na kmetiji

Mleko zagotavlja veliko življenjsko pomembnih snovi, zato ni slučaj, da mu strokovnjaki pravijo tudi popolno živilo. Mleko in mlečni izdelki so predvsem naravni vir kakovostnih beljakovin in dobro izkoristljivega kalcija, vsebujejo pa tudi mnoge druge pomembne snovi, prisotne v idealni kombinaciji.

Veliko kmetij se ukvarja z rejo krav molznic, ovc ali koz. Dodana vrednost mleku je prav predelava doma pridelanega mleka v različne mlečne izdelke, kar s priglašeno dopolnilno dejavnostjo lahko privede tudi do povečanega dohodka na kmetiji.

V spletnem seminarju se osredotočamo le na nekaj mlečnih izdelkov.

  • O postopkih predelave mleka v jogurte, skuto in mehke sire ter sir za žar predava Sara Ketiš, specialistka za higieno mleka in sirarstvo pri KGZS – Zavodu Ptuj.
  • Dobro higiensko prakso pri predelavi mleka, ki je še kako pomembna za varnost živil, predstavlja Terezija Lavrič, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji pri KGZS – Zavodu Novo mesto.

Posnetek spletnega seminarja si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki