Letošnja suša ima po oceni KGZS razsežnosti naravne nesreče

Letošnja suša ima po oceni KGZS razsežnosti naravne nesreče

Kmetijstvo in okolje, Sporočila za javnost, Živinoreja, Rastlinska pridelava, Obvestila za javnost, Kmetijstvo, Rastlinska pridelava, Živinoreja, Namakanje  | 
Letošnja suša ima po oceni KGZS razsežnosti naravne nesreče

Podatki o posledicah letošnje suše se še zbirajo, je pa že znano, da je suša prizadela predvsem travinje, zlasti drugi odkos, koruzo, vse vrtnine, sadovnjake in trajne nasade, ki niso namakani. Odstotek prizadetosti se razlikuje glede na količino padavin in tip tal. Prav zato je trenutno še preuranjeno govoriti o konkretnih ocenah posledice suše.

Letos je suša prizadela celotno Slovenijo, med najbolj prizadetimi regijami so Obalno-kraška, Kras z Brkini, del Gorenjske, Bela krajina ter celotno Podravje. »Škoda zaradi letošnje suše je že zdavnaj presegla zakonsko določeno mejo 0, 3 promila BDP-ja, to je dobre 3, 5 milijona evrov,« je v današnji izjavi za medije povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič. Dodal je, da je letošnja suša hujša, kot je bila leta 2017,  ko je bila škoda ocenjena na nekaj več kot 65 milijonov evrov. Suša je takrat presegla prag za razglasitev naravne nesreče, država je v tistem obdobju kmetom namenila slabih sedem milijonov za odpravo škode.

KGZS pričakuje, da bosta Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter vlada sprožila interventni zakon o odpravi posledic suše, s katerim bi lahko kmetom pomagali.  V zelo velikih težavah bodo živinorejci, saj jim bo težko zagotoviti krmo: " Zelo težko je napovedati, kje se bo krma dobila, ker je pravzaprav ni oziroma je izredno draga. Cena žit na svetovnih trgih se je dvignila, pri koruzi na primer z 250 na 400 evrov na tono. Če bodo visoke cene žit vztrajale, kmetje preprosto ne bodo imeli denarja, da bi dokupili krmo za osnovno čredo. Sedanje odkupne cene pri kmetu ne bodo prenesle tega stroška."

Kmetijsko gozdarska zbornica bo grobo oceno škode na terenu posredovala Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo pripravilo natančnejše izračune in sprožilo morebitne nadaljnje postopke za pomoč kmetom.

Izjavo predsednika KGZS Romana Žvegliča o suši v kmetijstvu si lahko pogledate TUKAJ ali pa na naši spletni strani TV Zelena dežela.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Govedoreja , Živinoreja , Živinoreja , Živinoreja

Vabljeni Dan odprtih vrat OC Preska

30. 03. 2023 ob 09:00

OC Preska, Cesta v Bonovec 1, Medvode

Vabljeni na dan odprtih vrat OC Preska, ki bo v četrtek, 30. marca, ob 9.00 na Osemenjevalnem centru Preska, Cesta v Bonovec 1, Medvode.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.