Kriteriji za vstop v shemo izbrana kakovost žit

Kriteriji za vstop v shemo izbrana kakovost žit

Strokovni odbori, Poljedelstvo, Trženje in promocija, Rastlinska pridelava  | 
Na seji so soglasno podprli predlog, da pridelovalci žit vstopijo v program promocije in shemo izbrana kakovost.

Na seji so soglasno podprli predlog, da pridelovalci žit vstopijo v program promocije in shemo izbrana kakovost.

Glavna tema 5. seje strokovnega odbora za poljedelstvo je bila priprava kriterijev za vstop v shemo izbrana kakovost žit (IK).

Ključne besede: izbrana kakovost, žito, strokovni odbor

Vsi partnerji v sektorskem odboru za žita še vedno niso podali jasnega odgovora ali podpirajo vstop v program promocije in vzpostavitev sheme IK. Ne glede na to, bodo pridelovalci žit nadaljevali s svojimi aktivnostmi.

Na seji so soglasno podprli predlog, da pridelovalci žit vstopijo v program promocije in shemo ter predlagali, da sklep potrdi še UO Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Pripravili so kriterije za IK na ravni pridelave, ki temeljijo na usmerjenem gnojenju in varstvu rastlin ter na zagotavljanju minimalnih kakovostnih parametrov.

V nadaljevanju je tekla razprava o stanju pri nakupu in prodaji kmetijskih zemljišč. Kmetje se srečujejo s problemom, da v primeru enakovrednosti kandidatov za odkup, prodajalec odloči, komu bo prodal zemljišče.

Večkrat se prodajalec odloči za prodajo nekomu, ki ne živi od kmetijstva. Pri tem se ne upošteva niti zakonsko določene prednostne pravice mladega prevzemnika. To problematiko so že sprožili kot vprašanje Vladi RS, vendar niso dobili zadovoljivega odgovora. (DM)

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Ekološko kmetijstvo , Živinoreja , Prireja mleka , Govedoreja , Drobnica ,

1. Seneni festival

25. 03. 2023 ob 10:00

BC Naklo, Strahinj 99, 4202 Naklo

Vabljeni na 1. Seneni festival, ki bo potekal v soboto, 25.3.2023, s pričetkom ob 10. uri, v BC Naklo. 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.