Korona virus se s hrano ne prenaša

Korona virus se s hrano ne prenaša

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Prireja mleka, Trženje in promocija, Živinoreja, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Poiskali smo odgovor na vprašanje živinorejske kmetije, ki ima obvezno karanteno. Zanima jih ali je treba mleko domače prireje zavreči. Odgovor je ne, virus se s hrano ne prenaša. Kaj pa pitna voda in embalaža?

Ključne besede: Koronavirus, epidemija

Po navedbah Evropske agencije za varno hrano EFSA, ni nobenega dokaza, da bi se korona virus prenašal s hrano. Tako kažejo tudi izkušnje iz prejšnjih, sorodnih koronavirusnih izbruhov, kot sta SARS in MERS. Podobno stališče imajo tudi pri Nemškem zveznem inštitutu za oceno tveganj (BfR), kjer v raziskavi TUKAJ navajajo, da takih primerov ni. Prav tako ni znanih poročil o drugih koronaviusnih okužbah s hrano.

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so zapisali, da pri pripravi hrane veljajo enaka priporočila o zagotavljanju dovolj visoke ravni higiene živil, kot sicer: meso naj bo dobro prekuhano ali prepečeno, pozorni pa moramo biti, da ne pride do križne kontaminacije med surovimi in že pripravljenimi živili. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ, priporoča, da poskrbimo za ustrezno raven higiene v gospodinjstvu tako, da:

  • Za čiščenje površin uporabljamo toplo/vročo vodo in običajna čistilna sredstva.
  • Večkrat očistimo površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, mize, kuhinjski pult, nočne omarice, straniščne površine, pipe umivalnikov, telefone, tipkovnice).
  • Odpadke iz gospodinjstva odlagamo kot običajno.
  • Po vsakem ravnanju z odpadki in ali čiščenju si temeljito umijemo roke z milom in tekočo vodo.
  • Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov, zračimo pet do deset minut, večkrat na dan.

Pri rokovanju ali pripravi hrane se je priporočljivo upoštevati pravila dobre higienske prakse:

  • Pred pripravo ali zaužitjem hrane si natančno umijte roke z milom.
  • Surovo sadje in zelenjavo pred zaužitjem dobro operite.
  • Uporabljene kuhinjske pripomočke in površine redno čistite z detergentom in vodo.
  • V kuhinji ne kašljajte in kihajte.
  • Preprečujte stik surovih, neočiščenih živil s kuhanimi.

Kaj pa pitna voda?

Tudi v pitni vodi niso odkrili korona virusa. Čeprav lahko virus ostane kratek čas aktiven v vodi, je voda namenjena pitju varna, saj je verjetnost okužbe od vira vode do pipe skoraj nična. Pomembno je, da so naše roke in kozarci za pitje čisti. Temperatura pomivanja posode v pomivalnem stroju je, skupaj z detergentom dovolj, da se virus uniči.

In še embalaža ...

EFSA poroča o zelo majhni možnosti okužbe ob dotikanju embalaže. Okužba rok je možna le v kratkem času po tem, ko je prišlo do okužbe in kontaminacije. Največje tveganje za prenos virusne okužbe predstavlja stik z ljudmi in dotikanje površine tehtnic, nakupovalnih košaric, gumbov dvigal in drugih površin, zato je pomebno vzdrževanje razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok - ko vstopimo v prostor in ko izstopimo iz njega.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki