Kongresni center Brdo pri Kranju že tretjič gostil Festival slovenskih sirov

Kongresni center Brdo pri Kranju že tretjič gostil Festival slovenskih sirov

Kmetijstvo in okolje, Sporočila za javnost, Prireja mleka, Predelava živil živalskega izvora, Trženje in promocija, Živinoreja, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Od leve proti desni: prof. dr. Janez Bogataj, ministrica Irena Šinko, predsednik Združenja kmečkih sirarjev Slovenije Milan Pustotnik, predsednik ZZS Borut Florjančič, direktor KGZS Janez Pirc

Od leve proti desni: prof. dr. Janez Bogataj, ministrica Irena Šinko, predsednik Združenja kmečkih sirarjev Slovenije Milan Pustotnik, predsednik ZZS Borut Florjančič, direktor KGZS Janez Pirc

»Festival sirov potrjuje pomen kmečkih sirarjev, ki ustvarjajo odmevne in navdihujoče zgodbe,« je med drugim povedal direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janez Pirc na odprtju letošnjega tretjega Festivala slovenskih sirov, ki je danes potekal na Brdu pri Kranju.

Ključne besede: Festival slovenskih sirov, kmečki sirarji, Združenje kmečkih sirarjev Slovenije

Obiskovalci dogodka so se v prelepem okolju Kongresnega centra Brdo pri Kranju v začetku oktobra družili s slovenskimi in tujimi sirarji ter okušali devetdeset sirov tridesetih sirarjev in številne evropske sire. V sklopu festivala je potekalo poučno predavanje francoskega zorilca sirov Maxa Schmidhauserja. Gre za poklic, ki v Sloveniji še ni poznan. Zorenje je namreč zelo zahteven del »poti« sira od mleka do kupca.

»Dopolnilne dejavnosti povezujejo tradicionalna znanja s sodobnostjo in pripomorejo k ohranjanju ter razvoju podeželja,« je poudaril direktor zbornice Janez Pirc in izpostavil vlogo kmetijske svetovalne službe ter terenskih kmetijskih svetovalk in svetovalcev, ki s svojim delom pomembno prispevajo k dvigovanju kakovosti izdelkov ter storitev naših kmetij.

»Prav kmečki sirarji so bili med prvimi, ki so se zavedali, da brez povezovanja in prenosa znanja ne bo uspehov. Brez zagnanosti tistih, ki so orali ledino, ki so iskali in dobili ustrezna znanja tako doma kot v tujini, ki so žrtvovali svoj prosti čas, danes ne bi imeli že tretjega festivala sirov. Siri so primer kmečkega izdelka z dodano vrednostjo, v Sloveniji pa Združenje kmečkih sirarjev vzor in dokaz, kako uspešni smo lahko povezani, če sta volja in znanje prava.«

Festival, ki so ga poleg ljubiteljev sira obiskali številni tuji gostje, gostinci, kuharski mojstri in trgovci, je finančno podprla tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Organiziralo ga je Združenje kmečkih sirarjev Slovenije kot nadaljevanje aktivnosti ob Mednarodni konferenci in letni skupščini Evropske mreže kmečkih in obrtnih sirarjev (Farmhouse and Artisan Cheese and Dairy Producers European Network – FACE), ki je potekala v Bohinju. Srečanja so namenjena spoznavanju sirarstva države, ki srečanje organizira ter znanstveno-strokovni konferenci z aktualnimi tematikami.

Srečanju evropske mreže FACE

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije je tako od sobote, 1. oktobra, do torka, 4. oktobra 2022, gostilo več kot sto sirarjev iz trinajstih evropskih držav. Prvi trije dnevi so bili namenjeni letnemu srečanju Evropske mreže kmečkih in obrtnih sirarjev FACE, krovne organizacije 19 nacionalnih združenj iz 16 evropskih držav. Mreža FACE, katere podpredsednica je Irena Orešnik, prva predsednica Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, zastopa interese evropskih kmečkih in obrtnih sirarjev ter je danes že uveljavljena in upoštevana sogovornica pristojnih inštitucij Evropske unije.

Znanstveno-strokovna konferenca je bila posvečena planinskim sirom in težavam, s katerimi se soočajo sirarji, ki v času poletne paše na planinah predelujejo mleko v izvrstne sire. Na njej so sodelovali predavatelji iz tujine in Slovenije.

Več o dogodku ter povezava na fotografije v sporočilu Združenja kmečkih sirarjev Slovenije TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki