Kmetje niso krivi za škodo po poplavah

Kmetje niso krivi za škodo po poplavah

Kmetijstvo in okolje  | 
Foto: Večer

Foto: Večer

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) ostro nasprotuje izjavi predsednika vlade dr. Roberta Goloba, iz katere je razbrati, da je kmet krivec za škodo, ki je nastala po poplavah v občini Prevalje. V prvi vrsti želimo poudariti, da kmetje ne nasprotujejo gradnji zadrževalnika, ampak izgubi 24 ha najboljših kmetijskih zemljišč v Mežiški dolini.

Ključne besede: suhi zadrževalnik, Prevalje, nasprotovanje, poplave

Predsednik vlade dr. Robert Golob je včeraj v Državnem zboru v odgovoru na poslansko vprašanje glede sanacije po poplavah med drugim dejal, da je občina Prevalje zaradi enega človeka, ki ni želel postaviti suhega zadrževalnika, utrpela še večjo škodo. 

Stanko Jamnik, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje je povedal, da je iz dokumentacije za OPPN Prevalje za visokovodni zadrževalnik jasno predstavljeno, da se na območju načrtovanega zadrževalnika pripravlja rabo kot rekreacijski park in območja ne ohranja v kmetijski rabi: »Kmet ne nasprotuje izgradnji kmetijskega zadrževalnika za potrebe zagotavljanja poplavne varnosti, nasprotuje pa namenu izrabe potreb zadrževalnika za izgradnjo športno rekreacijskega centra Poljana.«

»Razlogi za to, da zadrževalnik še ni zgrajen, niso na moji strani,« je pojasnil kmet, ki je investitorju povedal, da dovoli odkup dela zemljišča, ki je nujno potrebno za izgradnjo zadrževalnika, preostali del zemljišča, ki za izvedbo projekta ni potreben, pa bi želel obdržati v lasti.  

KGZS poudarja, da kmetje ne nasprotujejo gradnji vodnih zadrževalnikov, v izogib izgubi kakovostne kmetijske zemlje pa mora biti njihovo načrtovanje in umeščanje v sodelovanju s kmetijsko stroko in kmeti.

Nazaj

Prihajajoči dogodki