Kmetje niso krivi za dvig cen hrane

Kmetje niso krivi za dvig cen hrane

Sporočila za javnost, Gospodarjenje, Obvestila za javnost, Kmetijstvo  | 
Stališče KGZS o primerjalniku cen osnovnih živil je predstavil predsednik Roman Žveglič.

Stališče KGZS o primerjalniku cen osnovnih živil je predstavil predsednik Roman Žveglič.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) pozdravlja namero vlade, da uredi razmerja znotraj verige preskrbe s hrano. Meni pa, da spletni primerjalnik cen osnovnih živil želenih rezultatov ne bo prinesel, saj vsebuje končno maloprodajno ceno izdelkov in živil. KGZS se zavzema za to, da bi bilo na embalaži živila jasno razvidno, kolikšen prihodek od cene imajo posamezni deležniki v verigi.

Spletna stran, ki bo potrošnikom ponujala primerjavo cen osnovnih živil, po mnenju KGZS ni zadosten ukrep za omejitev draginje, saj izpušča informacijo o tem, kolikšen del pogače dobijo posamezni deležniki v prehranski verigi. Kmet je namreč v tej verigi najšibkejši člen. »Kmet je v verigi prvi, zadnji je potrošnik. Zadnji po navadi vse to plača, prvi pa vse to potrpi in prenese na svojem hrbtu,« je povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

KGZS zato meni, da bi bilo treba primerjavo cen dopolniti z jasno razvidno primerjavo, koliko kdo dobi v verigi preskrbe s hrano, torej razrez dobička med kmeti, živilsko industrijo in trgovci. Žveglič je dejal, da naj se »na embalažo napiše – davek toliko, kmet toliko, živilsko predelovalna industrija toliko, lahko v procentih, lahko v vsoti,« ob tem pa je še enkrat spomnil, da kmetje niso krivi za dvig cen. Odkupne cene so se sicer zvišale, vendar ne toliko, da bi pokrile stroške dviga vhodnih surovin.
Potrošnik se mora zavedati, da je kmet v verigi preskrbe s hrano najšibkejši člen, in da bomo brez njega postali odvisni od uvoženih živil. Vsem skupaj pa je v interesu, da prebivalci Slovenije kupujejo lokalno pridelano hrano in s tem pripomorejo k ohranitvi slovenskega kmetijstva.

Posnetek izjave si lahko ogledate TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Govedoreja

Vabilo na demonstracijski projekt - živinoreja

30. 01. 2023 ob 08:00

KGZ Ptuj

Vabimo vas na izvedbo demonstracijskega projekta v živinoreji Ocena kakovosti krme in izračunavanje krmnega obroka za govedo in prehrana krav molznic, organizirano v okviru Programa razvoja podeželja in podukrepa Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.