Kmetijske organizacije napovedujejo možnost stopnjevanja protestnih aktivnosti

Kmetijske organizacije napovedujejo možnost stopnjevanja protestnih aktivnosti

Ekološko kmetijstvo, Zbornica svetuje, Delo organov KGZS, Sporočila za javnost, Stališča in pripombe, Ekonomika in davki, Kmetijske podpore, Živinoreja, Rastlinska pridelava, Gozdarstvo in lovstvo, Dopolnilne dejavnosti  | 
Kmetijske organizacije napovedujejo možnost stopnjevanja protestnih aktivnosti
Kmetijske organizacije so finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču poslale dopis, v katerem ga pozivajo za sestanek glede oprostitve obdavčitve OMD izplačil do 27. februarja. Če do tega ne bo prišlo, napovedujejo organizirano stopnjevanje protestnih aktivnosti.

Ključne besede: OMD, Ministrstvo za finance, pogajanja, protest

Kmetijske organizacije so včeraj prejele obvestilo, da se predstavniki Ministrstva za finance na vabilo na sestanek, ki je bil dogovorjen in potrjen za danes, 20. 2., ob 8h zjutraj, niso odzvali. Napovedana tema sestanka je bila ena od prioritetnih zahtev kmetijskih organizacij, in sicer oprostitev obdavčitve izplačil, ki jih družinske kmetije prejmejo, če kmetujejo na območjih, kjer so zaradi naravnih dejavnikov težji pogoji za kmetovanje, ki na eni strani povečujejo stroške pridelave in na drugi zmanjšujejo količino pridelka. To so t. i. »plačila OMD«

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je na pogajanjih, ki so potekala prejšnji četrtek, izpostavila, da  ni pristojna za vsebine s področja obdavčitev, zato je bil na pogajanjih  preverjen in potrjen termin sestanka z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, ki je bil včeraj popoldne odpovedan.

Kmetijske organizacije so ministru Boštjančiču poslale dopis, v katerem ga pozivamo za nadomestni sestanek v roku sedmih dni, na katerem se bo obravnavalo zahteve kmetijskih organizacij na davčnem področju. Poleg »plačil OMD« tudi: ukrep medgeneracijski prenos znanja (izvzetje iz obdavčitve, določitev kot davčna oprostitev) ter obdavčitev dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. V vednost sta dopis prejela tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić in predsednik vlade dr. Robert Golob.  Na sestanku pričakujejo konkretne rešitve s terminskim planom izvedbe.

Kmetijske organizacije kmetom sporočajo, da podpirajo mirne proteste, s katerimi bodo skupaj z ostalimi evropskimi kmeti v četrtek 22. februarja opozorili na nevzdržen položaj tako glede pogojev za kmetovanje kot ekonomske situacije. Če do torka, 27. februarja, ne bo prišlo do realizacije sestanka z ministrom za finance s predlogom konkretnih rešitev glede popolnega izvzetja OMD plačil iz obdavčitve, kmetijske organizacije napovedujejo tudi organizirano stopnjevanje protestnih aktivnosti.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!