Kmetica leta 2021 je gospa Marija Škof z Metlike

Kmetica leta 2021 je gospa Marija Škof z Metlike

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Kmetica leta 2021 je gospa Marija Škof z Metlike

Zveza kmetic Slovenije je v Zagorju ob Savi 9. septembra zvečer na tradicionalnem dogodku razglasila kmetico leta. Naziv kmetica leta 2021 nosi Marija Škof iz Metlike. Ker je lani dogodek zaradi epidemije odpadel, je bil na dogodku podeljen tudi naziv kmetici leta 2020 Mariji Lamovšek s Trebnjega.

Ključne besede: Kmetica leta 2021, ženske, kmetijstvo, hrana, dom

Dogodek, ki že vrsto let združi kmetice in z njim obeležijo 15. oktober, svetovni dan kmetic in svetovni dan hrane, je bil tokrat izveden v septembru. Tradicionalnega izbora kmetice leta se je udeležil tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič. V svojem nagovoru je poudaril pomen kmečkih žena in med drugim povedal:

»Kot vedno in vendar danes še prav posebej se med vami počutim zelo prijetno. Med vami, drage kmetice, vedno veje domačnost, toplina, dobrohotnost, ki jo znate in zmorete ustvariti  le ženske  - tako v družinskem kakor tudi v društvenem in gospodarskem življenju. Veliko je tega kar nas druži, veliko tega kar smo prek skupnega dela pripomogli k pridobivanju napredka in dostojanstva ne samo na domačem ampak tudi v svetovnem merilu. S svojimi inovativnimi zamislimi, ki ste jih vpeljale na svoje kmetije zadnja leta tekmujete tudi na evropski ravni, zato je prav, da se danes spomnimo in proslavimo življenjske zgodbe vseh vas. Kmečke ženske ste steber kmečke družine in marsikje tudi gospodarstva. V želji po napredku in izboljšanju gmotnega položaja ste v največji meri pobudnice in požrtvovalne nosilke razvoja na podeželja.

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije si prizadevamo, da bi se vsem, ki so delali na kmetijah in jim razmere niso omogočale stopiti v sistem zavarovanja za socialno varnost, to prizna. Želimo, da se delo kmetic pravilno ovrednoti. Zato je toliko bolj pomembno, da v kmetijstvu delujemo povezano.«

Za dolgoletno delo in širjenje zavedanja vloge kmetic v družbi se je zahvalil predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, ki je v nagovoru opozorila širšo javnost na delo kmetic, ki nikakor ni samo "za štedilnikom".

"Trudimo se za urejen dom, za zdravo, doma pridelano hrano, aktivne smo v javnem življenju, želimo biti večkrat slišane. Hvaležna sem vsem društvom za iskanje kandidatk. Prepričana sem, da je vsaka na svojem področju pustila pečat. Prejemnica naziva kmetica leta nam bo pomagala pri promociji našega poklica, pri iskanju položaja, ki si ga zaslužimo," je dejala Uletova ter čestitala vsem lanskim in letošnjim kandidatkam in prejemnicama naziva.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki