KGZS zaskrbljena nad hrvaškim prevzemom večinskega dela Panvite

KGZS zaskrbljena nad hrvaškim prevzemom večinskega dela Panvite

Delo organov KGZS, Sporočila za javnost  | 
Izjava predsednika KGZS Romana Žvegliča

Izjava predsednika KGZS Romana Žvegliča

Hrvaška storitvena družba Mplus je postala 51-odstotna lastnica  prekmurske agroživilske skupine Panvita. Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS) ob tem skrbi usoda državnih kmetijskih zemljišč.

Ključne besede: Panvita, prevzem, kmetijska zemljišča

Skupina Panvita je ena največjih agroživilskih družb v državi.  Deluje v primarnem kmetijstvu, živilskem sektorju in proizvodnji trajnostne energije. V Sloveniji zaposluje več kot 700 ljudi in obdeluje več kot 3500 hektarjev kmetijskih zemljišč, ki jih, kot je opozoril predsednik KGZS Roman Žveglič, najema od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, za katera novi lastniki avtomatsko pridobijo zakupne pogodbe: "Ko se je Perutnina Ptuj prodajala ukrajinskim lastnikom, je KGZS predlagala spremembo zakona o skladu, da se pogodba ob menjavi lastnikov prekine in da gredo v nove najemne pogodbe. Država bi si morala vzeti izključno pravico, da lahko s svojo lastnino sama razpolaga. Ne vemo, kako se bodo stvari vrtele naprej, tuji lastniki imajo svoje resurse, svojo strategijo, to lahko dolgoročno oslabi prehransko varnost Republike Slovenije.«

KGZS je na 17. redni seji upravnega odbora podprla sklep, da bo vladi predlagala spremembo zakona  o kmetijskih zemljiščih v delu, ki opredeljuje univerzalno pravno nasledstvo pri pravnih osebah. Pri kmetijah univerzalnega pravnega sredstva že sedaj ni. S tem bi zakonsko izenačili pravne osebe s fizičnimi pri zakupu kmetijskih zemljišč v lasti RS. Prav tako bo KGZS predlagala uvedbo kapice na ukrepe kmetijske politike v prihodnjem strateškem načrtu.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki