KGZS zahteva stabilno oskrbo z gorivom za pridelavo hrane

KGZS zahteva stabilno oskrbo z gorivom za pridelavo hrane

Sporočila za javnost, Stališča in pripombe, Gospodarjenje, Obvestila za javnost, Kmetijstvo  | 
KGZS zahteva stabilno oskrbo z gorivom za pridelavo hrane

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) zahteva, da se zaradi izrednega dviga cen goriva zagotovi nemoteno oskrbo z gorivom za kmetijsko pridelavo.

»Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije z zaskrbljenostjo spremljamo razmere na trgu na naftnih derivatov, zato pozivamo, da Vlada Republike Slovenije preuči možnost, da, če bo treba, kmetom zagotovi gorivo iz blagovnih rezerv. Kmetje rabimo nemoteno preskrbo, saj je gorivo nujno za pridelavo hrane, ki je strateška dobrina,«  je na današnji izjavi za javnost povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

KGZS z zaskrbljenostjo spremlja dogajanja, ko je ob napovedanih dvigih cen marsikje po Sloveniji na bencinskih črpalkah zmanjkalo goriva zaradi povečanega povpraševanja. Napovedi so se uresničile in so cene čez noč poskočile za skoraj 20 centov.

Čeprav je vlada 1. februarja letos znižala trošarine na najnižjo možno raven, je sedanji dvig cen za kmete, ki morajo ravno v tem času začeti s pripravami na pomladansko setev, zaskrbljujoč, saj kmečka opravila ne morejo čakati. Katera bodo izvedli, je odvisno tudi od stroškov, med katerimi je pomemben strošek gorivo.

Na koncu je Žveglič še opozoril: »Na evropskih trgih so močno poskočile tudi cene pšenice in koruze, oljnic in drugih surovin. Zato je nujen premislek o usmeritvah skupne kmetijske politike. Zahtevamo, da se z ukrepi kmetijske politike bolj podpre pridelavo hrane.«

Nazaj

Prihajajoči dogodki