KGZS vztraja: prepoved vožnje s traktorji je nesprejemljiva

KGZS vztraja: prepoved vožnje s traktorji je nesprejemljiva

Delo organov KGZS, Sporočila za javnost  | 
KGZS vztraja: prepoved vožnje s traktorji je nesprejemljiva
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) se je sestala z Ministrstvom za infrastrukturo glede prepovedi vožnje s traktorji na novem cestnem odseku Britof-Hotemaže. Ministrstvo je sporočilo, da bo morebitna rešitev problematike znana v začetku prihodnjega tedna.

Ključne besede: prepoved vožnje s traktorji, sestanek, ministrstvo

KGZS je takoj po odprtju novega odseka ceste Britof-Hotemaže na infrastrukturno ministrstvo poslala dopis z zahtevo po takojšnjem umiku prometnih znakov, ki onemogočajo vožnjo traktorjem na tem območju.

KGZS meni, da je s prepovedjo ogrožena varnost v prometu. Kmetje, ki živijo in opravljajo svojo kmetijsko dejavnost na tem območju, opozarjajo, da je vožnja traktorjev in kmetijskih priključkov skozi vasi v primerjavi z vožnjo po novem odseku, kjer je cesta široka in od naselja umaknjena, bistveno nevarnejša predvsem za kolesarje in ostale udeležence v prometu. Po novem odseku ceste je namreč prepovedan promet tudi za kolesa, zato bodo kolesarji proti Preddvoru in naprej vozili po stari cesti čez vasi. Mešanje traktorjev in kolesarjev je neustrezno: vožnja traktorjev ob kolesarskem pasu, po katerem vozijo kolesarji, je za kolesarje neugodna, lahko tudi nevarna. Ogroženi so tudi ostali udeleženci v prometu, še posebej pešci, zlasti najmlajši in najstarejši, ter vozniki skirojev. Na več mestih je stara cesta ozka in zato nevarna za srečevanje traktorja s priključki z drugimi vozili, avtomobili, zlasti pa z večjimi vozili.

»Prepoved na novi cesti je nesprejemljiva zaradi ogrožanja prometne varnosti v naseljih, je pa tudi nesmiselna, ker je v določenih delih režim neusklajen z ostalim delom trase,« je povedal predsednik KGZS Roman Žveglič.

KGZS opozarja, da je v podobnem primeru že prišlo do nesreče s smrtnim izidom. Na traktorski oziroma kolesarski stezi v Lipovcih na cesti Murska Sobota-Beltinci je leta 2016 v prometni nesreči umrl 60-letni kolesar. Do nesreče je prišlo, ko je 32-letni voznik traktorja prehiteval kolesarja, ta pa je izgubil nadzor nad kolesom in padel pod priklopnik traktorja. Beltinska občina in kolesarji so pred nesrečo večkrat zaman opozarjali, naj se traktorji vrnejo na državno cesto.

Poleg tega imajo gorenjski kmetje zaradi prepovedi vožnje po novem cestnem odseku oviran dostop do kmetijskih zemljišč, saj je pot do njih po cestah, kjer je dovoljen promet s traktorji (skozi vasi Hotemaže, Visoko, Milje in Britof) za več kmetov daljša za 2,5 kilometra.

Ministrstvo za infrastrukturo je na sestanku sporočilo, da so že naročili preverbo prometne ureditve od Kranja do Hotemaž. Ugotovitve preverbe bodo znane v začetku prihodnjega tedna, takrat bo ministrstvo znova sklicalo sestanek s KGZS. 

Nazaj

Prihajajoči dogodki