KGZS predstavila nov spletni portal slovenske hrane z bazo podatkov

KGZS predstavila nov spletni portal slovenske hrane z bazo podatkov

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Sporočila za javnost, Trženje in promocija, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
KGZS predstavila nov spletni portal slovenske hrane z bazo podatkov

Vodstvo Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) je na novinarski konferenci poudarilo pomen slovenske hrane. Z namenom promocije le-te bo med 3. in 5. septembrom v Minoritskem samostanu na Ptuju potekal že 32. festival Dobrote slovenskih kmetij. Lepo vabljeni!

Ključne besede: Dobrote slovenskih kmetij 2021, ocenjevanje, festival, portal

»Kljub negotovosti smo tudi letos uspešno izpeljali razpis ter senzorično ocenili kar 987 izdelkov slovenskih kmetij ter zamejstva. Z nekoliko sreče nam bo uspelo dogodek izpeljati v živo ter s tem javnosti predstaviti izdelke slovenskega podeželja ter blagovno znamko Dobrote slovenskih kmetij, ki jih povezuje. Zaradi epidemije tokrat razstave izdelkov žal ne bo,«  je povedal predsednik organizacijskega odbora festivala Peter Pribožič.

V času festivala se bo tako odvijala kulinarična zgodba slovenskega podeželja ter potekala podelitev priznanj najboljšim. Priznanja za vrhunsko kakovost bo letos prejelo 883 od skupno 987 senzorično ocenjenih izdelkov kmetij iz Slovenije in zamejstva.

»Visoko kakovostni pridelki in izdelki, ki jih vsako leto ocenijo v okviru Dobrot slovenskih kmetij, so plod tradicionalnih znanj, oplemenitenih z novimi dognanji. Pri prenosu znanja na kmetije imajo pomembno vlogo kmetijski svetovalci  javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS,« je med drugim poudaril predsednik KGZS Roman Žveglič.

Je pa v času spremenjenih nakupovalnih navad zbornica, v sodelovanju s KGZS - Zavodom Ptuj in v sklopu EIP projekta Seneno meso in mleko, zasnovala nov spletni portal Dobrote slovenskih kmetij. "Namen portala je, da se kmetije s svojimi pridelki in izdelki predstavijo končnemu kupcu. Prek njega želimo prispevati k razumevanju pomena pridelave hrane v neposredni bližini ter med različne skupine porabnikov širiti kulinarično ponudbo slovenskih kmetij.

Portal odpira nove možnosti prodaje v javne zavode, zadruge, trgovske ter HORECA sisteme. Na željo ponudnika, ki jo bo označil ob vpisu v bazo portala, bodo tako podatki o pridelkih in izdelkih kmetij posredovani različnim prodajnim sistemom,« je razložil direktor KGZS Janez Pirc in še, da je sodelovanje za kmetije brezplačno. Pogoj za vpis pa, da je ponudba pridelana in predelana na kmetiji. Portal posebej izpostavlja oznake višje kakovosti in priznanja ocenjevanj Dobrote slovenskih kmetij.

»Želeli smo si strokovno oceno kakovosti naših izdelkov, zato sodelujemo na Dobrotah slovenskih kmetij že odkar smo na naši kmetiji vzpostavili mlečno prirejo. S tem dobimo oceno in potrditev kakovosti naših izdelkov na strokovni ravni. Poleg tega nam sodelovanje prinaša tudi številna priznanja, ki krepijo zaupanje kupcev v stalno kakovost naših izdelkov,« je na vprašanje zakaj sodelovati na ocenjevanju odgovoril Gregor Ovsenik s kmetije Odems, ki se ukvarja s prirejo senenega mleka.

Konkretno priložnost za prepoznavnost kmetije ter nove prodajne poti vidi tudi v predstavitvi na portalu Dobrote slovenskih kmetij. "Portal je zelo zanimiv za potrošnike, ker je na njem zbrano precejšnje število kmetov in se da najti lokalnega ponudnika," poudarja in kot prednost portala izpostavlja predstavitev shem kakovosti, kar je koristno predvsem z vidika potrošnika.

Kmetija Odems se od leta 2011 ukvarja s prirejo senenega mleka. Obsega 14 hektarjev obdelovalnih zemljišč. Ker se kmetija nahaja na Gorenjskem in je dodatna zemljišča za njeno širjenje težko dobiti, so se odločili za prirejo senenega mleka, kar se je izkazalo za dobro tržno priložnost.  

  • Posnetek novinarske konference TUKAJ.
  • Portal Dobrote slovenskih kmetij TUKAJ.
Nazaj

Prihajajoči dogodki