KGZS pozdravlja potrditev interventnega zakona o odvzemu medveda in volka

KGZS pozdravlja potrditev interventnega zakona o odvzemu medveda in volka

Delo organov KGZS, Živinoreja, Gozdarstvo in lovstvo  | 
KGZS pozdravlja potrditev interventnega zakona o odvzemu medveda in volka

Državni zbor RS je včeraj z 62 glasovi za in devetimi proti potrdil interventni zakon o odvzemu medveda in volka iz narave. »Pozdravljam potrditev interventnega zakona in delo ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki sta v zelo kratkem času pripravila zakon in izpeljala postopek. Želim si in pričakujem učinek na terenu. Naše zahteve, ki smo jih naslovili na vlado in druge državne organe, namreč še vedno ostajajo,« potrditev komentira predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič.

 

Ključne besede: zveri, interventni zakon

 

Kmetijske organizacije in civilne pobude so zaradi nevzdržnih razmer in škod, ki so jih povzročale zveri, pristojne državne ustanove opozarjali na to, da je kmetovanje vse težje, strah pred zvermi pa narašča tudi med prebivalci podeželja. Ker sprva ni bilo odziva, so na pobudo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije napovedale organizacijo protesta. To je spodbudilo vlado, da je po hitrem postopku pripravila predlog interventnega zakona o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave z omejeno veljavnostjo.

Namen interventnega zakona je poseči v prenamnoženo populacijo medveda in volka, zaradi česar se posledično povečujejo škode, prebivalci na območjih z največjo gostoto medvedov in volkov pa se počutijo ogrožene. Po zakonu je tako predviden odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave.

Nazaj

Prihajajoči dogodki