KGZS čestitala ob 70-letnici organizacije slovenskih kmetov v Italiji

KGZS čestitala ob 70-letnici organizacije slovenskih kmetov v Italiji

Delo organov KGZS  | 
Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič se je predstavnikom zveze zahvalil za dobro sodelovanje.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič se je predstavnikom zveze zahvalil za dobro sodelovanje.

V petek je Kmečka zveza - deželna stanovska organizacija slovenskih kmetov v Italiji - v Proseku praznovala 70-letnico delovanja.

Ključne besede: kmečka zveza Trst, jubilej

Le-ta je pomemben steber slovenske narodne skupnosti v deželi Furlanija - Julijska krajina v Italiji, saj povezuje slovenske kmete vzdolž celotne slovensko-italijanske meje, od Milj na jugu, do Kanalske doline na severu.

Obletnico je s svojo udeležbo počastila tudi vrsta gostov, med njimi tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič. Ob tej priložnosti je v znak pozornosti in zahvale v imenu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije predsedniku Kmečke zveze Francu Fabcu podelil priznanje za sodelovanje in čestital ob jubileju. Poudaril je velik pomen Kmečke zveze, predvsem v njenem širokem poslanstvu.  

»Kmečka zveza je v vseh letih delovanja zastopala kmete na Tržaškem in Goriškem, ki se soočajo s podobnimi težavami kot kmetje tostran meje. Njen pomen je izreden tako pri razvoju kmetijstva kot ohranjanju podeželja, še zlasti na kraškem, za pridelavo hrane zahtevnem območju.

Poseben pomen pa ima seveda pri ohranjanju slovenstva v tem prostoru,« je povedal Zupančič, ter nadaljeval: »Čestitam vse članom zveze in želim, da ohranijo organizacijo in voljo še naprej, saj je njeno delovanje izrednega pomena za ta prostor. Na nas v  matični domovini pa je, da pomagamo materialno in vsebinsko, saj je ohranjanje slovenstva tukaj tudi naša skrb.« 

Ob 70-letnici delovanja je Kmečka zveza od Mestne občine Maribor prejela v dar sadiko več kot 450-letne vinske trte, staroste vseh trt na svetu, ki so jo posadili na dvorišče Doma prosekarja, ki so ga uredili na trgu pred proseško cerkvijo sv. Martina.

 

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki