KGZS aktivno vključena v mednarodno povezovanje kmetijskih svetovalnih organizacij

KGZS aktivno vključena v mednarodno povezovanje kmetijskih svetovalnih organizacij

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Izobraževanje  | 
Od leve proti desni: Milan Husnjak, dr. Slavica Čolić, dr. Vedran Tomić, Roman Žveglič, Janez Pirc, Anton Jagodic

Od leve proti desni: Milan Husnjak, dr. Slavica Čolić, dr. Vedran Tomić, Roman Žveglič, Janez Pirc, Anton Jagodic

Povezovanje kmetijskih svetovalnih organizacij je pomembno za razumevanje in razvoj kmetijstva ter prenos znanja. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ima na mednarodnem področju aktivno vlogo.

Med drugim trenutno predsedujemo organizaciji kmetijskih svetovalcev jugovzhodne Evrope (SEASN) ter aktivno sodelujemo kot člani upravnega odbora mreža evropskih kmetijskih svetovalcev EUFRAS-u.

Ključne besede: Mednarodno povezovanje, SEASN, GFRAS, EUFRAS, IALB

Predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič in direktor Janez Pirc sta se 9. septembra sestala z delegacijo mreže svetovalnih služb jugovzhodne Evrope SEASN, ki ji predseduje slovenski delegat Igor Hrovatič.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je namreč ena od ustanovnih držav članic tega združenja, ki deluje od leta 2015 in povezuje svetovalne kmetijske organizacije. Te na območju jugovzhodne Evrope delujejo v okviru kmetijskih zbornic, inštitutov, fakultet, ministrstev ter skozi združenje SEASN izmenjujejo dobre prakse, znanje, sodelujejo v projektih ter razvijajo ter prenašajo razvojno prilagojene metode dela kmetijskega svetovanja v svoje okolje.

S Slavico Čolić in dr. Vedranom Tomićem z Inštituta za kmetijstvo Srbije ter Milanom Husnjakom, vodjem urada SEASN v Zagrebu, so na srečanju poleg krajše predstavitve vizije delovnih usmeritev vodstva KGZS govorili tudi o vsebinah sodelovanja v prihodnje. V svetovnem merilu delujoča organizacija GFRAS tako v decembru 2021 prireja redno letno skupščino v Sloveniji, kar bo dobra priložnost za predstavitev ter prikaz posebnosti slovenskega kmetijstva in kmetijskega svetovanja.

»Kot ustanovni člani teh mrež smo tekom let pridobili veliko novega znanja, predvsem na področju prenosa znanja, metod dela v svetovanju ter sodelovanju pri projektih s katerimi razvijamo svetovalne storitve,« meni vodja oddelka za kmetijsko svetovanje pri KGZS Anton Jagodic ter član upravnega odbora mreže evropskih kmetijskih svetovalcev EUFRAS. Gre za mrežo kmetijskih svetovalcev, ki jo sestavlja 54 članic, ki delujejo v 30 državah. S člani delegacije je nadaljeval pot v Nemčijo, kjer so na sestanku z GFRAS-m snovali pripravo tega mednarodnega dogodka, ki pritegne kmetijske svetovalce ter drugo strokovno javnost s petih celin sveta.

Dodajamo še, da v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije prav tako sledimo vsebinam organizacije IALB, ki združuje nemško govoreče kmetijske svetovalce v osrednjem delu Evrope.

Nazaj

Prihajajoči dogodki