Kdor hitro da, dvakrat da

Kdor hitro da, dvakrat da

Sporočila za javnost, Sadjarstvo  | 
Le hitra pomoč je lahko učinkovita

Le hitra pomoč je lahko učinkovita

Slovenski pridelovalci jabolk so v začetku aprila s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja prejeli informativne odločbe o dodelitvi finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka zaradi epidemije COVID – 19. V obrazložitvah odločb je navedeno, da bodo pridelovalci dobili izplačana sredstva najkasneje v juniju 2021.

Pridelovalcem jabolk (tudi pridelovalcem drugih sadnih vrst) so izjemno nizke temperature v začetku aprila povzročile ogromno škodo in pahnile panogo v nezavidljiv položaj, večino sadjarjev pa tudi v hudo finančno stisko. Sadjarji se spopadajo s težavami že zadnjih osem sezon. V letih 2014 in 2015 so jih doletele posledice ruskega embarga in s tem poplava cenenega poljskega sadja v Evropi, sledili sta katastrofalni pozebi v letih 2016 in 2017. Posledično je 2018 sledila nenormalno obilna letina, ko sadja ni bilo mogoče prodati, odkupne cene pa so bile tako nizke, da niso pokrile niti obiranja. V letu 2019 je sledila posledično količinsko slabša letina, vendar z sprejemljivimi odkupnimi cenami. V letu 2020 pa jim je spomladanska pozeba ponovno pobrala velik del pridelka. V jeseni 2020 se je zgodil drugi val epidemije, ki je skoraj povsem zaustavil prodajo. Ob dokaj polnih hladilnicah sadja (večinoma jabolk), ki ga ni mogoče prodati, je letos ponovno udarila še pozeba.

Zaradi težkega finančnega položaja pridelovalcev jabolk in dejstva, da je treba izvajati redna dela v nasadih, je KGZS pozvala ministrstvo, da stori vse, da bodo obljubljena finančna sredstva takoj izplačana. Saj kot pravi slovenski pregovor: Kdor hitro da, dvakrat da.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Storitvene dejavnosti

Vabljeni Predstavitev bivanja starejših na kmetiji

24. 06. 2021 ob 10:00

Kmetija Grobelnik, Podvrh 39, Zabukovje...

Bivanje starejših na kmetiji je nova oblika zagotavljanja namestitve starejših oseb v domačem okolju. Gre za način celodnevne ali dnevne namestitve za tiste, ki želijo z različnimi aktivnostmi na podeželju zapolniti jesen življenja. Na drugi strani pa je odlična poslovna priložnost za kmetije, ki lahko z novo dopolnilno dejavnostjo pridobivajo dodatni prihodek. Še posebej je primerna za kmetije, katerih člani imajo veščine in sposobnosti dela s starejšimi, ranljivejšimi in znajo animirati starejše z aktivnostmi iz vsakdanjika na kmetiji.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri