Kdor hitro da, dvakrat da

Kdor hitro da, dvakrat da

Sporočila za javnost, Sadjarstvo  | 
Le hitra pomoč je lahko učinkovita

Le hitra pomoč je lahko učinkovita

Slovenski pridelovalci jabolk so v začetku aprila s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja prejeli informativne odločbe o dodelitvi finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka zaradi epidemije COVID – 19. V obrazložitvah odločb je navedeno, da bodo pridelovalci dobili izplačana sredstva najkasneje v juniju 2021.

Pridelovalcem jabolk (tudi pridelovalcem drugih sadnih vrst) so izjemno nizke temperature v začetku aprila povzročile ogromno škodo in pahnile panogo v nezavidljiv položaj, večino sadjarjev pa tudi v hudo finančno stisko. Sadjarji se spopadajo s težavami že zadnjih osem sezon. V letih 2014 in 2015 so jih doletele posledice ruskega embarga in s tem poplava cenenega poljskega sadja v Evropi, sledili sta katastrofalni pozebi v letih 2016 in 2017. Posledično je 2018 sledila nenormalno obilna letina, ko sadja ni bilo mogoče prodati, odkupne cene pa so bile tako nizke, da niso pokrile niti obiranja. V letu 2019 je sledila posledično količinsko slabša letina, vendar z sprejemljivimi odkupnimi cenami. V letu 2020 pa jim je spomladanska pozeba ponovno pobrala velik del pridelka. V jeseni 2020 se je zgodil drugi val epidemije, ki je skoraj povsem zaustavil prodajo. Ob dokaj polnih hladilnicah sadja (večinoma jabolk), ki ga ni mogoče prodati, je letos ponovno udarila še pozeba.

Zaradi težkega finančnega položaja pridelovalcev jabolk in dejstva, da je treba izvajati redna dela v nasadih, je KGZS pozvala ministrstvo, da stori vse, da bodo obljubljena finančna sredstva takoj izplačana. Saj kot pravi slovenski pregovor: Kdor hitro da, dvakrat da.

Nazaj

Prihajajoči dogodki