Katastrofalno stanje tudi na slovenskem podeželju

Katastrofalno stanje tudi na slovenskem podeželju

Sporočila za javnost, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Katastrofalno stanje tudi na slovenskem podeželju

Združenje turističnih kmetij Slovenije opozarja na resnost situacije ter nujnost sprejema ukrepov glede posledic trenutnega epidemiološka stanja na kmetijstvo.

Ključne besede: coronavirus, kmetijstvo, turizem

Predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije (ZTKS) Matija Vimpolšek ter člani Upravnega odbora ZTKS pozivajo pristojna ministrstva in ustanove (MKGP, MGRT, STO in KGZS) k sprejemu nujnih ukrepov za zmanjšanje posledic izpada dohodka na kmetijah.

Med drugim predlagajo začasno oprostitev plačila davkov in kritje bolniške odsotnosti ter dodatne finančne ukrepe, ki bodo kmetijam zagotovili likvidnostna sredstva, potrebna za njihovo poslovanje v času kriznih razmer zaradi epidemiološkega stanja v Sloveniji in drugod.

Združenje turističnih kmetij Slovenije poudarja, da turistične kmetije Slovenije upoštevajo navodila glede varnostnih ukrepov v zvezi s trenutno epidemiološko situacijo v Sloveniji v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. Žal vpliv širjenja novega koronavirusa občutijo predvsem kmetije, nosilke dopolnilne dejavnosti turizma na kmetijah, na območju celotne Slovenije. »Stanje na turističnih kmetijah je alarmantno, pričakujemo hitro ukrepanje in pomoč države,« pravi predsednik ZTKS Matija Vimpolšek.

»Dnevno, iz ure v uro se vrstijo odpovedi rezervacij enodnevnih gostov tako domačih kot iz sosednjih držav na izletniških kmetijah, najbolj na območju primorske regije, kjer so dnevni gosti iz Italije. Odpovedi rezervacij za nastanitve na kmetijah v marcu, aprilu in maju so v vseh regijah. Kako bo z rezervacijami za poletno sezono, se še ne ve in upamo na najboljše,« še sporoča Vimpolšek.

Zaradi trenutne situacije ni več povpraševanja tako za nastanitvene na kmetijah kot ne za enodnevne obiske kmetij. Odpovedane so rezervacije poslovnih gostov za razne seminarje, team buildinge, sestanke in ostale dogodke. Nekateri kmetje razmišljajo o začasnem zaprtju dejavnosti ter izražajo zaskrbljenost.

Sporočilo za medije najdete tukaj.

Nazaj

Prihajajoči dogodki