Kaj se je dogajalo na 8. Agrobiznis konferenci 17. junija

Kaj se je dogajalo na 8. Agrobiznis konferenci 17. junija

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Trženje in promocija, Izobraževanje, Gospodarjenje  | 
Foto: Jernej Lasič/Finance

Foto: Jernej Lasič/Finance

Pod kozolcem na Visokem v Poljanski dolini je konec prejšnjega tedna potekala 8. Agrobiznis konferenca. Na njej so se srečali ključni deležnike slovenskega kmetijstva in se v pogovoru z zmagovalci natečaja Agro podjetnik 2020/2021 prepričali, da se lahko s ponosom zazremo v izjemne posameznike, ki jim v slovenskem kmetijstvu uspe narediti velike zgodbe.

Ključne besede: Agrobiznis, konferenca, kmetijstvo

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je na dogodku, skupaj s kmetijskim ministrom dr. Jožetom Podgorškom in predsednikom Zadružne zveze Slovenije Borutom Florjančičem razpravljal o položaju in prihodnosti slovenskega kmeta v luči aktualne kmetijske strategije in politike. Med drugim je poudaril, da je kmetovanje predvsem trdo delo in le redkim uspe s pripovedovanjem zgodb. V odnosu do bodoče skupne evropske kmetijske politike je izpostavil pomen izhodiščnega položaja posamezne države članice, kjer je položaj slovenskega kmetijstva, zaradi zgodovinskih in naravnih danosti manj konkurenčno, a že sedaj v primerjavi z mnogimi državami zeleno in naravi prijazno.

V razpravi je mag. Martin Nose, s sektorja za kmetijsko svetovanje pri KGZS izpostavil pomen kmetijske svetovalne službe tako pri tehnološki posodobitvi in prehodu številnih kmetij s konvencionalne na ekološko pridelavo, kot tudi pri pripravi poslovnih načrtov za prestrukturiranje slovenskih kmetij in pridobivanje evropskih sredstev na javnih razpisih za spodbujanje razvoja podeželja.

Glavni namen konference je bil predstaviti tiste posameznike, ki so stopili iz povprečja in so letošnji zmagovalci natečaja Agro Podjetnik 2020/2021. Kandidati so se štirih kategorijah: najboljši izdelek po izboru potrošnikov, najboljši primer povezovanja po izboru komisije, najbolj inovativen izdelek po izboru komisije in najboljši podjetnik po izboru komisije.

Najbolj inovativno živilo je kefir z vitaminom D iz mlekarne Planika, kmetija Žgajner iz Zgornje Voličine je zmagala s podjetnostjo, najboljši po izboru potrošnikov je domač sladoled Frozi s kmetije Sinkovič s Kozjanskega, za povezovanje in sodelovanje pa smo nagradili IT-podjetje Optifarm.

V kategoriji najboljši podjetnik v kmetijstvu je zmagala kmetija Žgajner iz Zgornje Voličine z vzrejo kuncev in krškopoljskih prašičev. Kmetijo razvijata brata Mitja in Matjan Žgajner z ženo Janjo. Pred štirimi leti so postali največji rejci kuncev pri nas. Prej je Mitja obnavljal jadralna letala, Matjan pa je delal v kuhinji in dobro poznal potrebe restavracij. Pri delu na kmetiji jim pomagajo tudi trije nekdanji kuharji, ki so izgubili delo v gostinstvu. Z mesom oskrbujejo vrhunske gostilne, med korono so nove kupce našli na tržnici v Ljubljani in po spletu, nudijo jim tudi dostavo na dom. Seveda si ne želijo ponovnega zaprtja gostiln, a so tudi na to so bolje pripravljeni kot na začetku korone. Imajo velike načrte - širili se bodo v rejo drobnice, ki bo popasla travnike, na dolgi rok bi se radi lotili tudi turizma na kmetiji.

Mlekarna Planika iz Kobarida je najbolj znana po sirih, zlasti Tolmincu, tokrat pa je zmagala s kefirjem z vitaminom D, s katerim stopajo v novo linijo funkcionalnih živil. Prodajo tega kefirja so že razširili v trgovske verige, z njim bi radi prodrli tudi na jedilnike šol in vrtcev. Novo priložnost za dolgoročni obstanek prireje mleka v dolini Soče pa vidijo v tem, da bi vse Posočje postalo ekološka regija.

Frozi je najboljši domač izdelek po izboru potrošnikov in zmagovalec spletnega glasovanja. Delajo ga na kmetiji Sinkovič iz Buč na Kozjanskem. Gre za zamrznjen jogurt, narejen iz domačega mleka in jogurta. Mlada gospodarica Katja Sinkovič ga je razvila in dala na trg lani. Zaradi epidemije so čez noč izgubili večino kupcev, ko so se šole in vrtci zaprli. Bojazen, da bodo mleko zlivali stran, je odpadla, ko so začeli ponujati Frozija. Kupci si lahko zanj izberejo različne prelive in posipe, od letos Frozija pakirajo v porcijsko embalažo, pripravljeni so za prodor v trgovine.

Komisija je za najboljši primer sodelovanja in povezovanja izbrala IT-podjetje Optifarm z Gorenjske. Prepričali so jo s platformo Optifarm Smart, prek katere lahko kmetije, zadruge in drugi ponudniki po spletu prodajajo hrano. Poleg infrastrukture za spletno trgovino nudijo podporo pri logistiki in spletnem trženju.

Prevzemnika kmetij Jaka Kastelic z Ekološke kmetije Kastelic in lastnik Kmetije Krmac  Andrej Krmac sta v pogovoru s Tino Kociper, svetovalko družinskim podjetjem pri prenosu lastništva in predavateljico Univerze na Primorskem, orisala svojo pot in načrte, svoje izkušnje iz dela s prevzemniki.

Medtem, ko sta dodaten uvid v pomen tehnologije v kmetijstvu in živilsko-predelovalni industriji predstavila avstrijska gosta Gottfried Pessl, ustanovitelj in direktor Pessl Instruments in Philipp Stangl, soustanovitelj in direktor Rebel Meat. Izpostavila sta pomen digitalizacije pri izboljšanju stroškovne učinkovitosti kmetijske pridelave in razvijanja novih poslovnih modelov pri trženju kmetijskih pridelkov.

Agrobiznis konference so finančno podprte s strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Nazaj

Prihajajoči dogodki