Kaj ima kmetijstvo z Dnevom zemlje?

Kaj ima kmetijstvo z Dnevom zemlje?

Kmetijstvo in okolje, Sporočila za javnost, Rastlinska pridelava  | 
Odgovorno kmetovanje daje mnoge možnosti varovanja okolja in ohranjanja biodiverzitete, ki je zagotovilo za stabilnost ekosistemov.

Odgovorno kmetovanje daje mnoge možnosti varovanja okolja in ohranjanja biodiverzitete, ki je zagotovilo za stabilnost ekosistemov.

Dan Zemlje je letni dogodek, ki ga praznujemo 22. aprila in je namenjen ozaveščanju o potrebi varovanja okolja na Zemlji. 

Ključne besede: dan zemlje, kmetijstvo in okolje

Praznovanje so prvič organizirali leta 1970 in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje (https://www.earthday.org/our-work/),.. Namen mreže je spodbujanje okoljsko ozaveščenosti in oblikovanje zavedanja, da je zemlja naš skupni dom in jo lahko zaščitimo tudi z malimi dejanji v vsakdanjem življenju. Mreža združuje skoraj milijardo posameznikov v 75.000 organizacijah v več kot 190 državah po vsem svetu,« pojasnjuje pomen današnjega dne dr. Janko Rode, višji sodelavec za področje mednarodnega sodelovanja, javne razpise in posebna varovana območja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

 

Z gotovostjo lahko trdimo, da je za kmete vsak dan Dan zemlje!

Praznovanje dneva Zemlje opozarja, kako krhek je naš planet in kako pomembno ga je varovati. Pri tem pa igra pomembno vlogo tudi kmetijstvo. Pogosto slišimo, da je kmetovanje vzrok za mnoge težave z okoljem. Vendar je neizpodbitno dejstvo, da je ravno kmetovanje skozi čas oblikovalo nekatere značilne življenjske prostore ali habitate, kot so pašniki in različne vrste travnikov v naši kulturni krajini.

Temu so se prilagodile tudi živalske in rastlinske vrste, ki tvorijo živi del narave. Pomemben del ohranjanja narave je ohranjanje te vrstne raznolikosti ali biodiverzitete. Oglejte si oddajo Življenje na travniku https://4d.rtvslo.si/arhiv/biotopi/174609209

Odgovorno kmetovanje daje mnoge možnosti varovanja okolja in ohranjanja biodiverzitete, ki je zagotovilo za stabilnost ekosistemov. Poleg ohranjanja in posodabljanja tradicionalnih pristopov kmetovanja in ekološkega kmetijstva, stopajo v ospredje tudi inovativni pristopi.

Nove tehnologije in sodobni trendi obdelovanja tal kot je konzervirajoča obdelava, so aktivni prispevek k ohranjanju raznolikosti ekosistemov. Biodiverziteto pa predstavlja tudi bogastvo avtohtonih pasem živali oddaja Avtohtone domače živali (https://4d.rtvslo.si/arhiv/biotopi/174400544 in bogastvo avtohtonih sort kulturnih rastlin, ki se je na naših kmetijah oblikovalo skozi stoletja. Pri ohranjanju biodiverztete kmetje sodelujejo tudi z odstranjevanjem invazivnih vrst rastlin in ohranjanjem mejic, ki so pomemben življenjski prostor in zaščita pred erozijo.

Med aktivnosti za ohranjanje specifičnih habitatov ali okolja na splošno spada tudi izpolnjevanje nekaterih zahtev navzkrižne skladnosti in sodelovanje v izbranih ukrepih in operacijah KOPOP Programa razvoja podeželja.

Več o biodiverziteti:

Brošura o biodiverziteti 

Zgibanka Kmetijstvo in biodiverziteta z roko v roki 

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki