Izrazit problem neustrezna denarna nadomestila

Izrazit problem neustrezna denarna nadomestila

Kmetijstvo in okolje, Strokovni odbori, Kmetijske podpore, Rastlinska pridelava, Gospodarjenje  | 
Izrazit problem neustrezna denarna nadomestila

Šesta seja komisije za VVO

V petek, 15. 2., se je na svoji 6. seji sestala Komisija za vodovarstvena območja (VVO). Namen sestanka je bil, da se dogovorijo glede vsebin in nastopa na sestanku z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je sledil sestanku komisije.

Uvodoma so se prisotni seznanili z rezultati sestanka z državnim sekretarjem na MOP dne 30. 1., kjer je bila ena od obravnavanih tem tudi problematika VVO. Na MOP-u so izkazali pripravljenost, da se o reševanju problematike VVO ponovno pogovorijo in najdejo nove rešitve. Dogovorjen je bil operativni sestanek s tistimi, ki na MOP-u delajo na tem področju, na katerem se natančneje opredeli probleme in morebitne rešitve, nato pa se bosta v nadaljnje reševanje vključila tudi državni sekretar in minister.

V nadaljevanju je predsednik komisije seznanil prisotne, da se glede Zakona o urejanju prostora in možnosti razlastitve, ki jo zakon uvaja, skupaj s pravno službo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije pripravlja ustavna presoja. Vsi člani so podprli takšen pristop. Podprli so tudi predlog sprememb Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS v delu, ki ureja evidence nepremičnin in vpis lastninske pravice.

Glede vsebin na sestanku z ministrico so se dogovorili, da izpostavijo zlasti problem neustreznih denarnih nadomestil. Za državo je najugodnejša rešitev, da kmetje obdelujejo površine na VVO I in dobijo za to ustrezne odškodnine, ki pokrijejo stroške in izpad dohodka. Stališče KGZS je zato jasno: denarno nadomestilo ne sme biti državna pomoč, ampak realna odškodnina, denar za to pa naj gre iz vodnega povračila.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Rastlinska pridelava , Poljedelstvo , Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo , Sadjarstvo , Vinogradništvo in vinarstvo

Vabilo na demonstracijski prikaz - avtomatizacija namakanja

12. 06. 2023 ob 07:00

Novo mesto

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta — primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop NAMAKNJE. 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.