Izjemen uspeh slovenske ekipe na svetovnem prvenstvu v oranju

Izjemen uspeh slovenske ekipe na svetovnem prvenstvu v oranju

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Trženje in promocija, Gospodarjenje  | 
Izjemen uspeh slovenske ekipe na svetovnem prvenstvu v oranju

»Igor Pate na zmagovalnih stopničkah ter Anton Filak  na 15 mestu sta vrhunska rezultata. Tako v edinem tekmovanju v kmetijstvu svetovnega ranga dokazujemo, da sodimo ob bok svetovnim mojstrom ravnih brazd. Čestitke tekmovalcema in celotni ekipi,« predsednik KGZS Roman Žveglič.

Ključne besede: svetovno prvenstvo, oranje, medalja

Po dveh letih tekmovalnega premora se je na Irskem končalo 67. svetovno prvenstvo v oranju (67th World Ploughing Contest), ki je bilo za slovensko ekipo zelo uspešno, saj je Igor Pate z obračalnim plugom zasedel skupno tretje mesto. Slovensko ekipo je vodil Igor Hrovatič, ki je na tekmovanju sodeloval tudi kot sodnik.

Najboljših 47 oračev iz 25 držav se je na obrobju irskega glavnega mesta Dublin pomerilo v oranju strnišča ter v oranju ledine. Slovenijo sta zastopala Igor Pate v kategoriji obračalni plugi in Anton Filak v kategoriji plugi krajniki.

Prvi dan tekmovanja je pri oranju strnišča Igor Pate z obračalnim plugom zasedel šesto mesto, medtem ko je Anton Filak s plugom krajnikom zasedel 17. mesto. Drugi dan so se najboljši orači pomerili v oranju ledine. Pate je z obračalnim plugom dosegel četrto mesto, kar je v skupni razvrstitvi v kategoriji obračalni plugi pomenilo skupno tretje mesto in prva medalja za Slovenijo, odkar se naši orači udeležujejo svetovnega tekmovanja. Anton Filak je s plugom krajnikom na ledini zasedel 13. mesto, v skupni razvrstitvi je bil 15.

V obeh kategorijah sta se zmage veselila orača iz Republike Irske, v kategoriji obračalnih plugov je zmagal John Whelan, v kategoriji plugov krajnikov pa Eamonn Tracey.

Več informacij TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki