IZJAVA ZA JAVNOST - po 2. krogu pogajanj

IZJAVA ZA JAVNOST - po 2. krogu pogajanj

JSKS, Živinoreja, Rastlinska pridelava, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje, Obvestila za javnost, Poljedelstvo  | 
IZJAVA ZA JAVNOST - po 2. krogu pogajanj

V sredo, 24. maja, smo se z MKGP ponovno usedli za pogajalsko mizo. Kakor že ves čas poudarjamo, od naših zahtev NE ODSTOPAMO! Na predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, kljub našim prizadevanjem, nismo mogli vplivati, saj je zakon vložila poslanska skupina s podporo strank, ki imajo večino. Napovedujemo vložitev amandmajev in zahtevamo prisotnost predsednika vlade Roberta Goloba na naslednjih pogajanjih.

Ključne besede: pogajanja, zaščita živali, amandmaji

V točkah, ki smo jih izpostavili in so za nas nesprejemljive, ne bomo popustili. Nikakor ne bomo dovolili, da bo zakon sprejet v predlagani obliki, ki predvideva »živalsko policijo«, kar popolnoma diskreditira rejce ter stroko in v predvideni obliki ne bo reševal mučenja živali, ki ga predlagatelji zakona naslavljajo. Zato bomo takoj, ko bo svoje mnenje podala Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora, vložili amandmaje.

Poleg strokovne javnosti in nevladnih organizacij je številne dvome v predlagane zakonske rešitve izpostavila tudi vlada. V svojem stališču opozarja na številne dileme v zvezi z uvajanjem sprememb. Med drugim je izpostavila, da bi podelitev pristojnosti (tudi posrednih) državnih organov nevladnim organizacijam lahko vodila v razkroj pravnega sistema, saj bi to lahko postal koncept za reagiranje tudi na drugih področjih, kadarkoli bi civilna družba ocenila, da državni organi svojih nalog ne izvršujejo optimalno. Prav tako vlada glede pooblaščenih svetovalcev opozarja na možnost kršitve temeljnih ustavnih pravic, kot so pravica do zasebne lastnine, pravica do zasebnosti, nedotakljivost stanovanja.

Preko Zadružne zveze Slovenije smo pridobili pravno mnenje Inštituta za javno upravo glede ustavnosti uredbe PUN (Uredbe o programu upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028), kar je pomemben temelj za nadaljnja argumentirana pogajanja.  Povzetki pravnega mnenja so bili 24. 5. 2023 predstavljeni ministrici za kmetijstvo. Po predstavitvi mnenja kmetom na Igu, bodo povzetki tudi pisno poslani pristojnima ministroma.

Dobili pa smo zagotovilo ministrice, da se bo pravilnik o masnih bilancah začel izvajati v začetku oktobra, v takšni obliki, kot je bil lani podpisan. Pogajanja se bodo nadaljevala v petek, 9. junija, z obema pristojnima ministroma, zahtevali pa bomo tudi prisotnost predsednika vlade.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.