Iskanje skupne rešitve

Iskanje skupne rešitve

Izobraževanje  | 
Iskanje skupne rešitve

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije sodeluje pri izvajanju 40 tedenskega programa, ki sta ga zasnovala EUFRAS in YPARD z namenom izvedbe programa mentorstva in usposabljanja mladih svetovalcev. Začetek programa se je odvil v Novem mestu pod vodstvom slovenskih CECRA trenerjev.

Imeti možnost vplivati na način razmišljanja in dela mladega kmetijskega svetovalca je velika odgovornost in hkrati velika čast. Igor Hrovatič, Jana Žiberna in Marinka Korošec smo imeli to čast, da smo bili trenerji mladih kmetijskih svetovalcev iz različnih koncev Evrope. V petih dneh intenzivnega dela smo se spoznali Slovenci, Latvijci, Avstrijci, Irci, Ukrajinci in Severno Makedonci. Preko izmenjave izkušenj smo bogatili svoje znanje na področju pomena in zavedanja o delu kmetijskega svetovalca in urili svoje veščine, ki nam pomagajo uspešno opravljati svetovalno delo.

Podobni izzivi

Svetovalne storitve so ključne za ohranjanje zanimanja sedanjih in bodočih kmetov za pridelavo hrane in s tem za prispevanje k prehranski varnosti. Mladi kmetijski svetovalci se soočajo s podobnimi izzivi kot mladi kmetje pri vstopu in vztrajanju pri delu v kmetijskem sektorju, vključno z pridobivanjem možnosti za nove priložnosti, pridobivanjem verodostojnosti in podpore. S programom želimo spodbuditi mlade h karieri v svetovalni službi in jim omogočiti boljše razumevanje vrednost delovanja v kmetijski svetovalni službi in njihovega prispevek k prehranski varnosti, ohranjanju kmetijske krajine in ohranjanju življenja na podeželju, kot ga poznamo. Program nudi usposabljanje in mentorstvo mladim svetovalcem v evropski regiji s poudarkom na trajnostnih in pravičnih prehranskih sistemih. Prednost programa je v vključevanju priložnost za vadbo trdih in mehkih veščin, ki lahko mladim kmetijskim svetovalcem ponudijo orodja za učinkovito in koristno kariero v svetovalnem delu. Poleg tega bodo imeli udeleženci možnost tekom programa pridobiti celoten certifikat CECRA (Certifikat za evropske svetovalce na podeželju).

Veščine v praksi

Dodatno vrednost programa so omogočili dolenjski kmetje, ki so odprli vrata svojih kmetij in našim mladim svetovalcem ponudili priložnost, da so svoje veščine uporabili v praksi. Gospodarji kmetiji Medle, Karlovček in Kastelic so bil pripravljeni z nami preživeti nekaj časa in na kmetiji Medle in Karlovček z udeleženci  programa izvesti svetovalni razgovor. Tam so bili prisotni tudi kmetijski svetovalci KGZS Zavoda Novo mesto, ki so udeležencem predstavili tudi svoj pogled na izvedeno vajo in s tem še dodatno ponazorili svoje delo, katerega nam je direktor KGZS Zavoda NM Damjan Vrtin predstavil ob obisku zavoda. Prav tako pa se je kot dober gostitelj izkazal GRM Novo mesto - Center biotehnike in turizma, ki nas je gostil v prostorih Gostišča na trgu v Hiši kulinarike in turizma.

Izkušnja je bila za nas trenerje nepozabna. Verjamemo, da je bilo pet dni, ki smo jih preživeli skupaj z mladimi svetovalci, tudi za njih nepozabnih. Kljub različnim koncem Evrope iz katerih prihajajo so vedno znova odkrivali podobnosti med državami, enake težave, dileme, kljub različnim področjem dela so ob izmenjavi izkušenj iskali skupne rešitve. Evropa je tako velika in raznolika, pa vendarle tako majhna in na nek način sorodna v svojih težavah. Glede na to, da se je program začel v Sloveniji in da 20 udeležencev čaka še kar nekaj vsebin, lahko ta trenutek zaključimo, da zagotovo velja - skupaj zmoremo več!

________________________________________________

Več informacij o programu in o organizacijah Eufras in Ypard lahko najdete na:

https://www.eufras.eu/

https://www.ypard.net/

Nazaj

Prihajajoči dogodki