Inovativni mladi kmet 2021 je Gregor Slavec

Inovativni mladi kmet 2021 je Gregor Slavec

Sporočila za javnost, Trženje in promocija, Dopolnilne dejavnosti  | 
Kandidati za IMK 2021 na sprejemu pri predsedniku RS Borutu Pahorju

Kandidati za IMK 2021 na sprejemu pri predsedniku RS Borutu Pahorju

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) sta danes na 13. izboru Inovativna mlada kmetica/Inovativni mladi kmet v Predsedniški palači v Ljubljani razglasili zmagovalca izbora. Zmagovalec izbora je Gregor Slavec iz Knežaka.

Predsednica komisije za izbor IMK Jožica Vodopivec Rozman iz KGZS je na kratko opisala obrazložitev komisije. Tako je letošnji zmagovalec po starem očetu podedoval opuščeno kmetijo. Zaradi velike zaraščenosti obdelovalnih površin je eden redkih kmetov v svojem okolišu, kjer na pašnikih pase koze srnaste in drežniške pasme, bovške ovce, cikasto govedo, kokoši nesnice in osle. V želji, da bi kozjemu mleku dodali vrednost, se je Gregor lotil izdelave sladoleda z raznimi dodatki, ki je kupcem na voljo v ekološki embalaži. V prihodnje želi zgraditi dodatne objekte predvsem za skladiščenje in prodajo kmetijskih pridelkov in izdelkov, pri tem pa namerava vključiti še druge kmetije, prav tako pa veliko dodano vrednost vidi v vzpostavitvi socialnega podjetja.

Zmagovalcu je čestital tudi predsednik KGZS Roman Žveglič in pri tem dejal: »Naj vam bo to priznanje spodbuda, da ste na pravi poti. Vedite, da vam bomo pri uresničevanju začrtanih ciljev vedno stali ob strani, saj ste mladi inovativni podeželani prihodnost slovenske družbe.«

Za naziv Inovativnega mladega kmeta se je letos potegovalo enajst kandidatov. Poleg zmagovalca so sodelovali še Sara Berglez Zajec iz Kaple, Simon Čretnik iz Žalca, Rok Gartnar iz Gorenje vasi, Timotej Kovač iz Pivke, Katja in Barbara Leber Vračko iz Zgornje Kungote, Anton Požar iz Moravč, Katarina Puhan iz Černelavcev in Bogojine, Eva Pavlič Seifert iz Drage, Katja Sinkovič iz Buč in Barbara Zakrajšek iz Loke pri Zidanem mostu.

___________________________________________________________________________

Komisija v sestavi Žan Koroša, Uroš Kovačec, Igor Paldauf, Marjan Golavšek in predsednica komisije Jožica Vodopivec Rozman je pri kandidatih ocenjevala inovativnost ideje, trajnost projekta, vključenost vidika zaščite okolja, vpliv na lokalno skupnost in podeželsko območje, napoved ekonomskega učinka in tržno usmerjenost kmetije. Kandidati so se izkazali s svežimi idejami, ki njihovim kmetijam dajejo dobro podlago za nadaljnji razvoj. S svojimi pristopi in prijemi dokazujejo, da so v kmetijstvu številne poslovne priložnosti, le idejo in pogum je treba imeti.

Cilj tekmovanja je odkrivati in spodbujati inovativnost pri mladih. KGZS in ZSPM s tekmovanjem širita in poglabljata znanje mladih nosilcev in nosilk kmetijskih gospodarstev, preverjata praktično usposobljenost mladih kmetic in kmetov ter jih spodbujata k nadaljnji inovativnosti. Namen tekmovanja je tudi popularizirati kmetijstvo in podeželje, spodbujati pozitivno tekmovalnost in druženje med mladimi.

Nazaj

Prihajajoči dogodki