Higienska priporočila za gostinsko dejavnost

Higienska priporočila za gostinsko dejavnost

Turizem, Dopolnilne dejavnosti  | 
Higienska priporočila za gostinsko dejavnost

Določila Odloka o spremembah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS št. 59/2020) določajo, da je od 4. maja 2020 dovoljeno izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih. To velja tudi za turistične kmetije.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sprejel vrsto ukrepov za izvajalce gostinskih storitev. Med drugim priporočajo, da naj izvajalci striktno upoštevajo Pravilnik o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu prihajajo v stik z živili (Ur.l.RS št.82/03 in 25/09). Poleg ostalih določil navedenega pravilnika naj se upošteva, da ne delajo, če so bili v stiku z bolnikom, obolelim s COVID-19 v zadnjih 14 dneh.

Prav tako morajo nosilci živilskih dejavnosti v notranjem nadzoru svoje dejavnosti zagotoviti skladnost z Uredbo 852/2004 o higieni živil, kar pomeni, da morajo izvajati programe dobre higienske prakse in postopke, ki temeljijo na sistemu HACCP, kadar je to treba.

Še več navodil in priporočil, ki jih morajo izvajati ponudniki gostinske dejavnosti, si lahko preberete TUKAJ, na voljo pa so tudi kratka pisna in slikovna navodila, kako se pravilno uporablja zaščitna maska (TUKAJ).

Nazaj

Prihajajoči dogodki