Gradnja namakalnih sistemov v primežu (ne)soglasij lastnikov zemljišč, ki nimajo interesa za kmetovanje

Gradnja namakalnih sistemov v primežu (ne)soglasij lastnikov zemljišč, ki nimajo interesa za kmetovanje

Ekološko kmetijstvo, Kmetijstvo in okolje, Delo organov KGZS, Sporočila za javnost, Strokovni odbori, Zemljišča in gradnje, Rastlinska pridelava, Gospodarjenje  | 
Gradnja namakalnih sistemov v primežu (ne)soglasij lastnikov zemljišč, ki nimajo interesa za kmetovanje

Člani Strokovnega odbora za vodne zadrževalnike so na prvi seji 25. maja 2021 izvolili vodstvo odbora. Za predsednika je bil izvoljen Albin Oven, za podpredsednika pa Aleš Kosovel. Strokovna tajnica odbora je dr. Dušica Majer. 

 

Ključne besede: namakanje, strokovni odbori

Po izvolitvi  vodstva so člani razpravljali o programu dela odbora v obdobju 2021 – 2024, ki so ga prejeli v obravnavo in je bil predstavljen na seji. 

Odbor bo v okviru svojega delovanja obravnaval tematike, povezane z načrtovanjem poplavne varnosti, gradnjo in koriščenjem vodnih zadrževalnikov ter umestitvijo le-teh v prostor in njihovim vplivom na kmetijstvo in kmetijska gospodarstva.

Člani so v razpravi opozorili tudi na velike težave v zvezi z gradnjo namakalnih sistemov. Pogoj, da je za gradnjo potrebno soglasje 67 % lastnikov zemljišč, je za kmete nesprejemljiv in zaradi nepridobljenih soglasij se ustavljajo obnove in gradnje namakalnih sistemov.

Problem je toliko večji, ker veliko lastnikov zemljišč, ki morajo dati soglasje, ne kmetuje in niso zainteresirani za gradnjo namakalnih sistemov. Z novim Zakonom o kmetijskih zemljiščih se mora zahteva glede potrebnih soglasij spremeniti, sicer se bo ustavilo veliko projektov.

Na naslednji seji bodo potrdili program dela in se dogovorili za časovnico pri realizaciji programa.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Prireja mleka , Dopolnilne dejavnosti , Izobraževanje

VABILO NA DEMONSTRACIJSKI PROJEKT - SENZORIČNA OCENA MLEČNIH IZDELKOV

07. 02. 2023 ob 08:00

KGZ Maribor

Vabimo vas na praktično delavnico z naslovom: »Izvedba demonstracijskega projekta - Senzorična ocena mlečnih izdelkov«, ki bo organizirana v okviru Programa razvoja podeželja, podukrep Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja. 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.