Glasovanje za IMK 2025

Glasovanje za IMK 2025

Trženje in promocija, Obvestila za javnost, Kmetijstvo, Obvestila  | 
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) spodbujata inovativnost med mladimi na podeželju, zato vabita k glasovanju pri izboru Inovativne mlade kmetice/inovativni mladi kmet 2025.

Avtor: Zbornični urad

Kako glasujete?

Tako, da si preberete in ogledate predstavitve vseh šestih mladih kmetic, kmetov oziroma njihovih kmetij, ki jih je strokovna komisija izbrala in podala na spletno glasovanje ter se tako potegujejo za omenjeni naziv. Svoj glas, za kmetico ali kmeta, ki vas je s svojo vsebino in inovativnostjo najbolj prepričala, lahko oddate s klikom na gumb "Oddaj glas" poleg opisa.

Glasovi se zbirajo preko e-poštnih naslov. Z enim e-poštnim naslovom lahko glasujete le enkrat na dan, vse dni trajanja spletnega glasovanja.

Glasovanje se je začelo v nedeljo, 12. oktobra 2025, ob 13. uri in se zaključi v nedeljo, 19. oktobra 2025, ob 22. uri. Šteli bodo samo glasovi prejeti preko e-pošte. Število všečkov in deljenih objav na socialnih omrežjih ne bo upoštevano - bo pa zagotovo pripomoglo k številu glasov. Vsakršen sum zlorabe spletnega glasovanja bo strokovno preverjen in ob ugotovljeni zlorabi strogo kaznovan.

 

Predstavitve

ADRIJAN GALJOT

Klavnica perutnine Galjot – podpora manjšim rejcem in trajnostni pristop k predelavi mesa

Klavnica perutnine Galjot je prva klavnica v Sloveniji, ki omogoča zakol perutnine tudi manjšim rejcem. V Sloveniji namreč rejci brez lastne registrirane klavnice nimajo možnosti zakonitega zakola perutnine za prodajo na trgu. Klavnica Galjot je to težavo naslovila z nadgradnjo in uradno odobritvijo obstoječega obrata. V januarju 2025 so obnovili in dogradili prostore, dodali hladilnico, pisarno, garderobo in sprejemni prostor za perutnino. Obrat je bil uradno odobren junija 2025.

Rejcem sedaj ni več potrebno vlagati v gradnjo lastne klavnice, saj lahko perutnino pripeljejo v klavnico, kjer se opravi storitev zakola. Meso lahko nato prodajajo preko lastne dopolnilne dejavnosti ali ga porabijo za lastne potrebe. Takšna možnost predstavlja pomembno gospodarsko prednost, da lahko tudi manjši rejci ponudijo svoje meso na tržišče. S storitvijo predelave pa omogočajo tudi širšo ponudbo izdelkov ali podaljšan rok trajanja in višjo dodano vrednost.

Klavnica omogoča tudi predelavo mesa v izdelke, kot so piščančje hrenovke, posebne klobase, paštete in mesni sir. Uporabljajo večji delež piščančje maščobe, s čimer zmanjšujejo uporabo rastlinskih olj. S predelavo se zmanjša odpad, podaljša rok trajanja in zviša dodana vrednost izdelkov. Obrat pomembno prispeva k ohranjanju malih kmetij, povečuje prihodke rejcev in zagotavlja stabilnost poslovanja – tudi v primeru izpada lastne reje, saj omogoča odkup perutnine od drugih rejcev.

Z mesečnimi izobraževalnimi tečaji razseka in priprave mesa rejcem omogočajo, da se lažje in kakovostneje vključijo na trg. Klavnica Galjot s tem bistveno prispeva k razvoju trajnostne in ekonomsko učinkovite perutninske reje v Sloveniji.

ALEŠ ČADEŽ

Inovativno ekološko zelenjadarstvo z uporabo paperpot tehnologije in stroja Lavrih Field Planter

Kmetija se nahaja v vasi Delnice v Poljanski dolini, obdelujejo 4,4 hektarja površin, od tega 2,75 hektarja njiv in 1,65 hektarja travnikov. Ukvarjajo se z vzgojo raznolike zelenjave, jagodičevja in sadja. Leta 2025 so pridobili ekološki certifikat, del zemljišč pa je še v fazi preusmeritve. Pridelke prodajajo na tržnicah, lokalnim gostincem ter jih dostavljajo po Poljanski dolini, Gorenjski in Cerkljanski regiji.

Inovacija temelji na razvoju dveh ključnih tehnologij za zelenjadarstvo; traktorski in ročni sadilec ter paperpot sistem za setev v papirnate lončke. Uporabljajo napredno tehnologijo »paperpot«, ki omogoča hitro in učinkovito sajenje sadik v papirnate lončke, povezane v verigo. Lončki se pri presajanju razgradijo v tleh, kar odpravlja potrebo po plastiki. Leta 2025 so v sodelovanju s podjetjem Lavrih d.o.o. razvili lasten sadilni stroj Lavrih Field Planter, ki je prilagojen za paperpot sistem. Naprava močno poveča učinkovitost dela in razbremeni fizični napor.

Paperpot tehnologija izvira iz Japonske, kjer so jo razvili pred več kot 50 leti. Današnja uporaba je prilagojena zahtevam ekološkega kmetovanja. Rastline se presajajo brez poškodbe korenin, kar spodbuja hitrejšo rast in boljšo pokritost tal. To zmanjša potrebo po okopavanju, kar je ključno pri pridelavi brez herbicidov. Paperpot sejalnica je ročna naprava, ki brez elektrike poseje do 10.000 semen na uro. Ročna in traktorska izvedba omogočata uporabo tako na manjših kot večjih površinah. Ta sistem zmanjšuje porabo substrata, vode, elektrike in plastike. Hkrati zvišuje produktivnost ter prinaša okolijske in ekonomske koristi. Gre za trajnostni pristop, ki prispeva k ohranjanju narave in izboljšanju pogojev dela na kmetiji. Kmetom prinaša večjo ekonomsko učinkovitost ter pomembno prispeva k zmanjšanju uporabe plastike in varovanju okolja.

KARIN GLAZER

Kmetija Glazer – tradicija čebelarstva in inovacija z liofiliziranim medom

Kmetija Glazer iz Malečnika je dom pridnih čebel, inovativnih idej in globokega spoštovanja do narave. Čebele so srce kmetije, kjer se družina že več kot 20 let intenzivno ukvarja s čebelarstvom. Živijo v sožitju z naravo in čebelami, za katere skrbijo z veliko pozornostjo in ljubeznijo. Zavedajo se pomena čebel za okolje in življenje ter se trudijo ozaveščati o njihovem pomenu in ranljivosti.

Med, ki ga pridelujejo, ni le sladek pridelek, temveč rezultat skrbne nege čebel, čistega okolja in predanosti delu. Čebele se večinoma pasejo na Koroškem. Poleg klasičnih čebeljih pridelkov Karin ohranjaja tradicijo peke medenjakov, medenih keksov in razvijaja unikatne medeni likerje.

Njen inovativni produkt je liofiliziran med – sušen z zamrzovanjem v prah ali granulat. Ta napredni postopek omogoča ohranjanje hranilnih snovi, encimov in arome medu brez uporabe visokih temperatur. Liofiliziran med je obstojen, nelepljiv, lahek za shranjevanje in primeren za uporabo v prehrani, kozmetiki in farmaciji.

Njegove prednosti vključujejo dolgo obstojnost brez hlajenja, enostavno doziranje in vsestransko uporabnost: od čokolad, napitkov, jogurtov, do obraznih mask in prehranskih dopolnil. Čebelarjem predstavlja dodano vrednost osnovnemu pridelku, saj omogoča vstop v nove tržne niše in zmanjšuje odvisnost od nihanja cen surovega medu.

Kmetija Glazer s tem povezuje tradicionalno čebelarstvo z inovativno predelavo živil. Predstavlja odličen primer trajnostnega pristopa, kjer lokalna pridelava in napredna tehnologija soustvarjata kakovostne izdelke z višjo tržno vrednostjo.

ALEŠ SLANA

Vina Tempus – butična zgodba iz Slovenskih goric

Vina Tempus je manjše butično vinogradništvo iz Gornje Radgone, z okoli štirimi hektarji vinogradov v osrčju Slovenskih goric. Njihovo delo temelji na spoštovanju tradicije, navezanosti na lokalno okolje in ljubezni do domače krajine. Regija slovi po vrhunski pridelavi penine, in prav to je osnova njihove zgodbe o pristnosti in predanosti.

V času epidemije koronavirusa, ko so klasične prodajne poti zastale, se je Aleš odločil za proaktiven pristop. Vzpostavili so spletno stran ter oblikovali inovativne darilne pakete, povezane z valentinovim. Paketi so vključevali kombinacije penin, sadnih sirupov in liofiliziranega sadja. Pozitiven odziv jih je spodbudil, da so ti paketi postali stalna ponudba, ki se je sčasoma še razširila.

Iz tega eksperimentiranja je nastal tudi njihov edinstven produkt – liofilizirano grozdje. Gre za inovacijo na slovenskem trgu, zasnovano kot estetski, senzorični in pripovedni dodatek k vinu. »Grozdovi hrustki« simbolno povezujejo sorto grozdja z zgodbo v steklenici. Lahko jih uživamo kot zdrav prigrizek, dodatek k sladicam, jogurtom ali kot del vinske degustacije.

Ob tem so nadgradili svojo prisotnost na dogodkih in prazničnih sejmih, kjer se je porodila ideja o ponudbi kuhanega vina v stekleničeni obliki – še ena sodobna interpretacija tradicije. V prihodnosti načrtujejo ureditev dodatnega skladišča in butične degustacijske kleti. Njihova vizija temelji na povezovanju z lokalnimi ponudniki in ustvarjanju pristnih doživetij, kjer vino postane zgodba – o ljudeh, prostoru in času.

ŽAN IN EVA BRIC

Bric Wine & Relax – inovativna kmetija z dušo Vipavske doline

Žan in Eva Bric sta mlad par iz Vogrskega, ki ju povezuje predanost kmetijstvu, naravi in razvoju podeželja. Na njuni kmetiji v slikoviti Vipavski dolini obdelujeta 8,5 hektarja vinogradov za pridelavo vrhunskega vina ter 1,5 hektarja namiznega grozdja. S tem sodita med redke pridelovalce svežega grozdja v Sloveniji, kjer ta panoga šele pridobiva na veljavi. Poleg tega obdelujeta še 6 hektarjev njiv za krmo za prašiče ter zelenjavo. Vse kar pridelajo in predelajo na kmetiji pa ponudijo gostom v izjemni kulinarični izkušnji.

Njuna inovativna ideja je rezultat želje po ohranitvi več kot 400 let stare družinske dediščine in hkrati po sodobni nadgradnji kmetije. Ob prevzemu kmetije leta 2021 sta se zavedala, da zgolj tradicija ne zagotavlja preživetja – potrebna sta inovacija in ekonomska vzdržnost. Tako se je oblikoval koncept Bric Wine & Relax – celovit projekt, ki združuje vinogradništvo, sadjarstvo in butični turizem.

Temelj kmetije ostaja vinogradništvo, a strateški poudarek dajeta tudi pridelavi namiznega grozdja. Gre za občutljiv in zahtevnejši pridelek, ki zahteva veliko ročnega dela, strokovnega znanja ter natančnosti. Slovenski trg se šele odpira lokalno pridelanemu svežemu grozdju, kar vidita kot odlično priložnost za ustvarjanje nove tržne niše. Njuno grozdje ne konča na trgovskih policah, temveč ga ponujata neposredno gostom, obiskovalcem ter restavracijam. Turistični produkt sta zasnovala kot celovito doživetje podeželskega življenja. Obiskovalcem ponujata možnost sodelovanja pri trgatvi, degustacije vin, sprehode po vinogradih in sprostitev v intimnem podeželskem spa-ju z domačo kulinariko. Njuna vizija povezuje tradicijo s sodobnostjo in obiskovalcem omogoča stik z naravo, ljudmi in pristnim utripom Vipavske doline.

 ANDREJ GRABNAR

Hiša vina Grabnar – z novimi pristopi do vrhunskega cvička

Andrej Grabnar skupaj z očetom, mamo in bratom vodi vinogradniško kmetijo, kjer so vsi redno zaposleni. Od svojega 21. leta je nosilec kmetije in odgovoren za organizacijo dela ter tehnološke postopke v vinogradu in vinski kleti. Družina Grabnar se z vinogradništvom ukvarja že od leta 1828, kar potrjuje letnica na stari leseni preši.

Danes obdelujejo 31 hektarjev vinogradov s 152.000 trtami. Leta 2011 so razširili in modernizirali vinsko klet, ki omogoča shranjevanje do 500.000 litrov vina. Ob dobri letini pridelajo do 300.000 litrov vina, od tega kar 80 % cvička, ostalo pa predstavljajo bela vina, sortna vina in penine.

Nadgradil in posodobil je stil in izgled vina cviček PTP – izboljšal svežino, sadnost, pitnost in dolgoživost. Vino cviček PTP slovi po svoji lahkotnosti, svežini in pitnosti, je v zadnjih desetletjih njegova priljubljenost padala. Zato je Andrej Grabnar s partnerji sodeloval pri pilotnem projektu z naslovom Zehnološka posodobitev pridelave cvička. V luči trajnostnega vinogradništva je vpeljal inovativne prakse obdelave tal, ki izboljšujejo zadrževanje vode, zmanjšujejo uporabo herbicidov ter povečujejo biotsko pestrost in organsko snov v tleh. Vse to prispeva k izboljšanju sestave grozdja, varovanju okolja in podzemnih voda. Z enošparonsko rezjo, redčenjem grozdja in ročnim razlistanjem je izboljšal mikroklimo grozdja in zmanjšal potrebo po fungicidih. S pomočjo precizne enologije ter sodobnih kletarskih prijemov (s hlajenjem grozdja, uporabo suhega ledu, hiperreduktivne vinifikacije, uporabo inertnih plimov, kontrolirano fermentacijo) je ustvaril moderen, saden in všečen cviček, ki je pritegnil tudi mlajše potrošnike.

Andrej je prepoznaven tudi kot trikratni kralj cvička (2020, 2024, 2025), kar potrjuje njegovo predanost kakovosti in razvoju tega tradicionalnega vina. Je najmlajši prejemnik tega naziva in tudi prejemnik najvišje ocene na tem ocenjevanju.

Z dvigom kakovosti pridelanega cvička, konstantno kakovost ter količino se povečuje prepoznavanje tega dolenjskega posebneža. Njegovo delo prispeva k trajnostnemu razvoju, dvigu kakovosti vina, spodbujanju vinskega turizma, ohranjanju krajine in kakovosti bivanja na podeželju – v korist celotne skupnosti.

 

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki