Generalni direktor FAO obiskal slovenske kmetije

Generalni direktor FAO obiskal slovenske kmetije

JSKS  | 
Generalni direktor FAO obiskal slovenske kmetije
Na povabilo predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar je na obisk v Slovenijo prišel generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) Qu Dongyu. V okviru programa obiska v Sloveniji ga gosti ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić. Na obisku dveh kmetiji v okolici Ljubljane in Občine Dol pri Ljubljani sta sodelovala tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič in vodja Sektorja za kmetijsko svetovanje in koordinator izvajanja JSKS Anton Jagodic.

Ključne besede: FAO, obisk, kmetije

Generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization - FAO) Qu Dongyu in ministrica Mateja Čalušić sta obisk začela s srečanjem, ki je potekalo v okviru programa predsednice Republike Slovenije. Nato sta obiskala kmetijo Pr' Dovč v Podšentjurju. Kmetija se ukvarja z rejo goveda in perutnine in prirejo mleka, vključena pa je tudi v shemo Izbrana kakovost Slovenije za mleko in govedo. Na kmetiji so vpeljali tudi sodobne tehnologije, za molžo krav uporabljajo tudi mlečni robot.

Obisk sta nadaljevala z obiskom Občine Dol pri Ljubljani. Občina je s pomočjo lastnih in evropskih sredstev ohranila objekte kulturne dediščine in vzpostavila novo upravno središče občine v 170 let stari kmetiji, turistično točko in prostor druženja in dogajanja za domačine in tuje obiskovalce. Župan občine je predstavil projekte lokalne skupnosti ter druge razvojne aktivnosti v občini. Občina je uspešno izpeljala dva razvojna projekta Park življenja in Čebelja pravljica povezuje, s katerima bodo skušali oživiti vaško jedro, postavili pa so tudi čebelnjak.

Zadnja lokacija današnjega obiska je bila kmetija Pr' Krač v Dolskem pri Ljubljani, kjer sta generalni direktor FAO in ministrica obisk izkoristila tudi za pogovore o sodelovanju Slovenije s FAO ter o drugih pomembnih dejavnostih za kmetijstvo in podeželje.

Jutri bosta ogled primerov dobrih praks nadaljevala v Slovenski Istri. Obiskala bosta Center odličnosti InnoRenew CoE v Izoli in vinarstvo Bordon v Dekanih.

 

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!