Evropska komisija zaščitila Slovensko potico

Evropska komisija zaščitila Slovensko potico

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Sporočila za javnost, Turizem, Trženje in promocija, Rastlinska pridelava, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Evropska komisija zaščitila Slovensko potico

Leta dolgo je trajalo in vloženega je bilo veliko dela ... Danes s ponosom objavljamo: Evropska komisija je v Uradnem listu objavila Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2021/656 z dne 21. aprila 2021 o vpisu imena v register zajamčenih tradicionalnih posebnosti »Slovenska potica«, s katero je zaščitila Slovensko potico kot zajamčeno tradicionalno posebnost (ZTP).

Ključne besede: Slovenska potica, ZTP, zajamčena tradicionalna posebnost

»Naša 'Slovenska potica' je registrirana in zaščitena na Evropski komisiji. Zahvaljujemo se vsem ženskam, vsem obrtnikom in podjetjem, ki so pekli vzorčne potice, da smo iz izredno pestrega nabora izbrali tradicionalni okus naših tipičnih slovenskih potic.

Hvala vsem svetovalkam in svetovalcem, ki ste z roko v roki sodelovali, zbirali potice, jih ocenjevali in z iskrenimi komentarji prispevali vaš strokovni doprinos. Zahvaljujemo se predstavnici obrtne zbornice in vsem obrtnikom, predstavnici gospodarske zbornice  in podjetjem, z vašim zglednim sodelovanjem smo uskladili recepte in jih prilagodili različnim načinom izdelave ter uspeli ohraniti tipičen tradicionalni okus. Zahvaljujmo se tudi Jati-Emoni, ki nam je omogočila gostovanje v laboratoriju, da smo prevedli tradicionalne mere tudi v utežne. Ter nenazadnje, iskrena hvala za odlično podporo ministrstva. Zgleden začetek naj postane tradicionalen, kakor je tradicionalna naša 'Slovenska potica',« je ob tem zapisala Gabrijela Salobir, ki je kot strokovnjakinja za varno hrano na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije vodila skupino, ki je vlogo pripravljala.

Skupno vlogo za zaščito Slovenske potice z zajamčeno tradicionalno posebnostjo (ZTP) so leta 2017 na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter Obrtna zbornica Slovenije.

Ministrstvo je Slovensko potico nacionalno zaščitilo decembra 2017 in v začetku leta 2018 vlogo za zaščito Slovenske potice poslalo Evropski komisiji. V postopku obravnave Slovenske potice pri Evropski komisiji, je ugovor na vlogo poslala Avstrija, ki je želela zaščititi svoje proizvajalce, ki proizvajajo proizvode s podobnim imenom, na primer »Potize« in »Putize«. Slovenija in Avstrija sta se dogovorili, da lahko avstrijski proizvajalci navedeni imeni še naprej uporabljajo, saj je cilj Slovenije zaščititi ime »Slovenska potica« in ne »potica« ali izpeljanke tega imena.

Zaščita z zajamčeno tradicionalno posebnostjo pomeni, da proizvodnja Slovenske potice ni geografsko omejena, zato se lahko proizvaja kjerkoli, pogoj je le certifikat, da je proizvedena skladno s potrjeno specifikacijo za Slovensko potico.

Zaščitena Slovenska potica je lahko pripravljena s petimi različnimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena mora biti v potičniku, ki je tradicionalni pekač za peko Slovenske potice in zagotavlja edino pravo obliko potice - okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob je gladek ali pokončno rebrast. Imeti mora 3 – 4 zavoje, pečena v večjih potočnikih lahko ima še 1 – 2 več. Najmanjšo dovoljeno velikost Slovenske potice zagotavlja potičnik s spodnjim premerom 14 centimetrov. Lahko je potresena s sladkorjem v prahu.

Vsi proizvajalci, ki želijo proizvajati zaščiteno Slovensko potico (ZTP), se morajo predhodno certificirati, ostali seveda lahko še naprej uporabljajo ime potica, pehtranova potica, orehova potica ter vse ostale izpeljanke.

Objava zaščite Slovenske potice v Uradnem listu EU TUKAJ.

Več informacij o Slovenski potici in recept za njeno pripravo TUKAJ.

Certificirane proizvajalce Slovenske potice najdete TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki