Etnološki dnevi – Ovčereja v Tuhinjski dolini

Etnološki dnevi – Ovčereja v Tuhinjski dolini

Drobnica, Trženje in promocija  | 
V soboto, 29. avgusta 2020, bosta na ogled razstava in prikaz izdelave izdelkov iz volne pri vhodu v Terme Snovik.

V soboto, 29. avgusta 2020, bosta na ogled razstava in prikaz izdelave izdelkov iz volne pri vhodu v Terme Snovik.

Turistično društvo Tuhinjska dolina bo tudi letos organiziralo etnološko dneve, in sicer zadnji vikend v avgustu.

 

Ključne besede: ovčereja, etnologija

Društvo je za izvedbo prireditve pridobilo pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Letošnjo zelo zanimivo temo z naslovom Ovčereja v Tuhinjski dolini bodo izvedli ob upoštevanje vseh varnostnih priporočil.

Ovčereja ni samo veja živinoreje, temveč ima tudi kulturno tradicijo, saj je to ena najstarejših dejavnosti, s katero sta povezana tako rokodelstvo kot tudi prehrana. Ovce so se po naših hribovitih predelih pasle skoraj vedno. Menina planina je bila vedno simbol ovčereje. Bilo je obdobje, ko je ovčereja malo zamrla, zdaj pa je spet v porastu  in ovce so se preselile tudi  na nižinske travnike.

Etnološki dnevi se bodo pričeli v petek, 28. avgusta 2020 s komedijo SLOVENSKA VICOTEKA v prireditvenem šotoru nasproti Term Snovik. V soboto, 29. avgusta 2020, bosta na ogled razstava in prikaz izdelave izdelkov iz volne pri vhodu v Terme Snovik, ki jih prizadevne članice rokodelske sekcije ustvarjajo letošnje leto. 

Na osrednji prireditvi z naslovom OVČEREJA V TUHINJSKI DOLINI v nedeljo, 30. avgusta, se bodo ozrli v zgodovino ovčereje v naši dolini, predstavili pomen Menine planine in visokogorskih pašnikov. Predstavljeni bodo avtohtona pasma ovac, pomen reje, prikaz del, povezanih s predelavo ovčje volne, razstava izdelkov rokodelske sekcije, tematska razstava. Volna se lahko uporablja za vrsto dejavnosti, tako v kmetijstvu, gradbeništvu, tekstilni industriji, in za vsako dejavnost bo prikazana možnost uporabe.

Velik poudarek bodo namenili tudi kulinariki. Zadišale bodo dobrote iz ovčjega mesa, jagenjček, izdelki iz mleka, ovčji sir in vse te dobrote boste lahko poskusili.

Za dobro razpoloženje na prireditvi bo poskrbela Godba Tuhinjska dolina ter drugi glasbeni izvajalci.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki