Ekološko kmetovanje za bolj zdravo življenje

Ekološko kmetovanje za bolj zdravo življenje

Ekološko kmetijstvo  | 
Ekološko kmetovanje za bolj zdravo življenje

Predsednik KGZS Zupančič: "Pomen in vrednost ekološke hrane lahko dvigujemo, če delujemo kot sistem."

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič se je danes udeležil posveta v Državnem svetu RS z naslovom Ekološko kmetovanje za bolj zdravo življenje, ki je potekal v organizaciji KGZS, Zveza društev ekoloških kmetov, MKGP in Državnega sveta RS.

»Statistični podatki in množica drugih dejstev kažejo, da ekološko kmetovanje globalno ni več majhna tržna niša, temveč hitro rastoči sektor kmetijstva. Ekološko kmetijstvo zahteva veliko znanja in uporablja moderne tehnologije, skladno z Evropsko zakonodajo,« je med drugim povedal in izpostavil, da imamo v Sloveniji institucije, kjer nastaja veliko tovrstnega znanja.

»Za ekološko kmetovanje je značilno spoštovanje naravnih ciklov, kroženje snovi in pozitiven vpliv na podnebne spremembe, kar  kmetom omogoča pridelano tudi prodati. Porabniki se vedno bolj zavedajo pomena kupovanja dobre in okusne hrane, pridelane blizu,« je dejal Zupančič in dodal, da so prav ekološki kmetje znani kot najbolj inovativni glede načinov prodaje. Država hkrati spodbuja trženje v javne zavode ter daje poudarek boljšemu in učinkovitejšemu načinu povezovanja in nastopanja na trgu.

Zupančič je svoj nagovor zaključil s pomenom povezovanja: »Pomen in vrednost te hrane lahko dvigujemo, če delujemo kot sistem. Švica kot dežela presežkov je že dosegla, da vsak njen prebivalec potroši 274 evrov več za ekološko pridelano hrano. Slovenija je lepa dežela, mnogo predelov je še neokrnjenih in zato vse bolj turistično zanimiva. Turisti, tako domači kot tuji, pri nas poleg lepe narave še najdejo pristne okuse hrane, ki  ima svojo ceno.«

Posnetek posveta najdete tukaj.

Nazaj

Prihajajoči dogodki