Ekološke nagrade Evropske unije

Ekološke nagrade Evropske unije

Ekološko kmetijstvo, Zbornica svetuje, Obvestila za javnost, Ekološko kmetijstvo  | 
EU razpisuje letne ekološke nagrade

EU razpisuje letne ekološke nagrade

Evropska komisija se je odločila, da bo do leta 2030 ekološkemu kmetovanju namenjenih 25 % kmetijskih zemljišč v EU in da se bo znatno povečala ekološka akvakultura.

V podporo temu cilju je Komisija marca 2021 sprejela akcijski načrt za razvoj ekološke pridelave. Ta akcijski načrt temelji na pristopu, v skladu s katerim je treba za spodbujanje ekološke pridelave povečati povpraševanje potrošnikov po ekoloških proizvodih. Za to je med drugim potrebna večja ozaveščenost javnosti o značilnostih in koristih ekološke pridelave.

V ta namen akcijski načrt vključuje uvedbo letnih nagrad, ki priznavajo odličnost v ekološki vrednostni verigi. Njihov cilj je nagraditi najboljše in najbolj inovativne akterje v ekološki verigi ter prispevati k zmanjšanju vpliva kmetijstva na okolje in podnebje ter k uresničevanju strategije EU za biotsko raznovrstnost in strategije „od vil do vilic“. Te nagrade bodo prvič podeljene leta 2022.

Shemo ekoloških nagrad EU sestavlja sedem kategorij in osem nagrad. Pomenijo priznanje različnim akterjem vzdolž ekološke vrednostne verige, ki so razvili odličen, inovativen, trajnosten in navdihujoč projekt, ki prinaša resnično dodano vrednost za ekološko pridelavo in porabo.

Povezave do spletnih prijavnih obrazcev so na voljo od 25. marca do 8. junija 2022.

Nazaj

Prihajajoči dogodki