Državni svet izglasoval odložilni veto na novelo zakona o dohodnini

Državni svet izglasoval odložilni veto na novelo zakona o dohodnini

Delo organov KGZS, Stališča in pripombe, Ekonomika in davki, Gospodarjenje  | 
Državni svet izglasoval odložilni veto na novelo zakona o dohodnini

Državni svet je dne 5. 12. 2022 izglasoval odložilni veto novele zakona o dohodnini (ZDoh-2)  z 20 glasovi za in šestimi proti. Zdaj bo moral Državni zbor o noveli zakona odločati vnovič, tokrat bo za sprejem potrebna absolutna večina, to je 46 glasov.

Ključne besede: zakon o dohodnini, obdavčitev

 

Državni zbor Republike Slovenije je novelo zakona o dohodnini (ZDoh-2) sprejel 28. 11. 2022. Pri tem je za je glasovalo 45 poslancev, proti pa je bilo 22 poslancev.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je določbam zakona o obdavčitvi plačil za območja z omejenimi dejavniki in določbam glede znižanja višine odhodkov, ki se priznava pri ugotavljanju davčne osnove v sistemu normiranih odhodkov, kar zadeva predvsem kmetije z dopolnilnimi dejavnostmi, ves čas zakonodajnega postopka odločno nasprotovala.

Sicer pa zakon prinaša precej sprememb tudi na področju kmetijstva. Med drugim s spremembo 26. člena ZDoh-2 usklajuje obdavčitve z novimi pravnimi podlagami za izplačevanje podpor za ukrepe kmetijske politike. Vsebino ureja s ciljem namenitve oprostitev tim. zelenim podporam, ter razjasnjuje oprostitve, vezane na podpore za naložbe, dodaja pa se tudi oprostitev za subvencioniranje zavarovalnih premij v podporo večjemu obsegu zavarovanja kmetijskih pridelkov. Zakon pa plačila, ki jih kmetje prejmejo za kmetovanje na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje, po novem obdavčuje v višini 50 odstotkov prejetega plačila.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki