Dopustujmo v Sloveniji

Dopustujmo v Sloveniji

Sporočila za javnost, Turizem  | 
Dopustujmo v Sloveniji

V Združenju turističnih kmetij Slovenije navajajo, da se več kot 900 kmetij poleg kmetijstva ukvarja še s  turizmom kot dopolnilno dejavnostjo. Ponudba doživetij na kmetijah je velika. Turistične kmetije predstavljajo varen način preživljanja počitnic znotraj meja naše države. Prav tako je število obiskovalcev kmetij majhno, kar zagotavlja dodatno varnost.

Ključne besede: Izredna pomoč, koronavirus, turizem na kmetiji

V Združenju turističnih kmetij Slovenije (ZTKS) so na današnji novinarski konferenci, na turistični kmetiji Pr'Krač v Dolu pri Ljubljani opozorili na slovensko podeželje in turistične kmetije kot dobro izbiro pri načrtovanju izletniških in počitniških ciljev. »Obisk turistične kmetije v času, ko se srečujemo s posledicami epidemije, je izraz velike podpore slovenskemu kmetu. Gre za majhne kmetije, ki jim dopolnilna dejavnost  turizma predstavlja pomemben vir dohodka. Obiskati kmetijo ali na njej ostati dlje časa je lepo in nadvse zanimivo doživetje za vse generacije. Zato lepo vabljeni, da nas obiščete,« je prebivalce Slovenije na kmetije povabil predsednik ZTKS Matija Vimpolšek. Pomen dopustovanja na turističnih kmetijah sta predstavila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS dr. Aleksandra Pivec in predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič. Ponudba turističnih kmetij je zbrana na portalu www.turisticnekmetije.si

»Epidemija s koronavirusom COVID-19 je dodobra posegla v naša življenja in spremenila vse predhodno zastavljene cilje, navade in celo tradicije. A življenje na kmetijah se v času strogih varnostnih ukrepov le ni ustavilo. Ukrepi so spremenili rutino, a obdelava polj in proizvodnja hrane ni zastala. Drugače je bilo za turistične kmetije, ki so s pojavom koronavirusa, zapiranjem meja in z omejitvami gibanja izgubile goste, s tem pa tudi ključni del svojega zaslužka,« je povedala ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Ministrica je prepričana, da vstopamo v bolj pozitivno obdobje in ponovni zagon kmetij. Med ukrepi Vlade RS je izpostavila podukrep 6.4 Podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti. Razpis zanj bo objavljen v začetku junija. Podpora iz tega podukrepa bo namenjena naložbam v širok spekter dejavnosti, med drugim tudi trgovino, storitvene dejavnosti, ohranjanje narave in kulturne dediščine ter ne nazadnje turizem. Obenem je poudarila, da je kriza prinesla zavedanje pomena pridelave hrane ter pokazala, kje so pomanjkljivosti znotraj sektorja ter možne smeri razvoja kmetijstva, ki bodo spodbujane tudi s strani Vlade RS. Obenem je poudarila pomen Združenja turističnih kmetij Slovenije ter strokovnih služb KGZS pri razvoju slovenskega kmetijstva.

Da je želja kmetij ustvarjati dohodek z delom, je poudaril predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič. V zadnjih dvajsetih letih je slovensko kmetijstvo izjemno napredovalo. Ponudba doživetij na kmetijah je res velika in vredna obiska. Turistične kmetije predstavljajo varen način preživljanja počitnic znotraj meja naše države. Prav tako je število obiskovalcev na kmetiji majhno, kar zagotavlja dodatno varnost.

»Ponudba na kmetijah je pestra in raznolika. Kmetijo lahko obiščete le za nekaj ur kot kulinarično doživetje na izletniških kmetijah, vinotočih in osmicah ali pa si privoščite nekajdnevni oddih na kmetijah z nastanitvijo, v sobah, apartmajih ali prostorih za kampiranje,« je povedala strokovna sodelavka Združenja turističnih kmetij Slovenije Renata Kosi.

V Združenju turističnih kmetij Slovenije navajajo, da se več kot 900 kmetij poleg kmetijstva ukvarja še s  turizmom kot dopolnilno dejavnostjo. Po podatkih Statističnega urada RS je turistične kmetije v letu 2019 obiskalo 109.532 gostov. Zabeleženih je 252.625 nočitev in zanimivo, kar 80 % gostov, ki so na kmetijah prenočili, je prihajalo iz tujine. Ravno obratno je razmerje pri deležu domačih in tujih gostov, ki kmetije obiščejo kot enodnevni gostje na izletniških kmetijah, vinotočih in osmicah.

Posnetek novinarske konference si lahko ogledate TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!