Danes je svetovni dan kmetic

Danes je svetovni dan kmetic

Zbornica svetuje, Sporočila za javnost  | 
Danes je svetovni dan kmetic

Organizacija združenih narodov (OZN) od leta 2008 naprej 15. oktober obeležuje kot svetovni dan kmetic. Pri tem skuša pozornost širše javnost usmeriti na odprta vprašanja mladih žensk v kmetijstvu.

Združeni narodi poudarjajo njihov prispevek h trajnostnemu kmetovanju, varni oskrbi s hrano in opozarjajo na njihovo pomembno vlogo v svetu pri zmanjševanju revščine na podeželju.

Pri nas si Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije prizadeva, da bi se izboljšal položaj kmetic. Status kmetic še vedno ni zadovoljivo rešen. Tako država kot lokalne skupnosti premalo priznavajo pretekli in sedanji trud, ki ga kmetice vlagajo v razvoj podeželja in celotne družbe.

Delo kmetic in vloga sta še vedno premalo cenjena. Država bi kmeticam morala to priznati tudi tako, da bi povečala kmečke pokojnine. Delo žensk na podeželju je velikega pomena za napredek in izboljšanje življenjskih pogojev na podeželju ter za priznavanje vloge kmetic pri ohranjanju družinskih vrednot in izboljšanju gmotnega položaja kmetij.

Kmečke ženske so se na pandemijo covid-19 odzvale takoj, čeprav se je njihovo neplačano delo na kmetiji in gospodinjstvu v času zaprtja povečalo, mobilnost je postala omejena, dobavne verige  motene ali prekinjene, podnebne in konfliktne krize pa so poglobljene zaradi covid-19. Svetovni dan kmetic je pomemben trenutek za spodbujanje ukrepov vseh zainteresiranih strani za podporo kmečkim ženskam in dekletom, da ne samo obnovijo svoje življenje po covid-19, ampak da bodo bolje pripravljene na morebitne prihodnje krize.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!