Danes je svetovni dan kmetic

Danes je svetovni dan kmetic

Zbornica svetuje, Sporočila za javnost  | 
Danes je svetovni dan kmetic

Organizacija združenih narodov (OZN) od leta 2008 naprej 15. oktober obeležuje kot svetovni dan kmetic. Pri tem skuša pozornost širše javnost usmeriti na odprta vprašanja mladih žensk v kmetijstvu.

Združeni narodi poudarjajo njihov prispevek h trajnostnemu kmetovanju, varni oskrbi s hrano in opozarjajo na njihovo pomembno vlogo v svetu pri zmanjševanju revščine na podeželju.

Pri nas si Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije prizadeva, da bi se izboljšal položaj kmetic. Status kmetic še vedno ni zadovoljivo rešen. Tako država kot lokalne skupnosti premalo priznavajo pretekli in sedanji trud, ki ga kmetice vlagajo v razvoj podeželja in celotne družbe.

Delo kmetic in vloga sta še vedno premalo cenjena. Država bi kmeticam morala to priznati tudi tako, da bi povečala kmečke pokojnine. Delo žensk na podeželju je velikega pomena za napredek in izboljšanje življenjskih pogojev na podeželju ter za priznavanje vloge kmetic pri ohranjanju družinskih vrednot in izboljšanju gmotnega položaja kmetij.

Kmečke ženske so se na pandemijo covid-19 odzvale takoj, čeprav se je njihovo neplačano delo na kmetiji in gospodinjstvu v času zaprtja povečalo, mobilnost je postala omejena, dobavne verige  motene ali prekinjene, podnebne in konfliktne krize pa so poglobljene zaradi covid-19. Svetovni dan kmetic je pomemben trenutek za spodbujanje ukrepov vseh zainteresiranih strani za podporo kmečkim ženskam in dekletom, da ne samo obnovijo svoje življenje po covid-19, ampak da bodo bolje pripravljene na morebitne prihodnje krize.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Perutnarstvo , Trženje in promocija

Vabilo na demonstracijski projekt - živinoreja, perutninarstvo

30. 11. 2022 ob 08:00

KGZ Ptuj

Vabimo vas na »Izvedba demonstracijskega projekta - Uporaba novejših tehnologij ohranjanja energije, zmanjševanje nastajanja plinov in izboljšanja dobrega počutja živali v perutninarski proizvodnji«, ki je organizirano v okviru Programa razvoja podeželja, podukrep Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri