Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk 2023

Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk 2023

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Trženje in promocija, Gospodarjenje  | 
Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk 2023

Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru, osrednji dogodek dneva slovenske hrane je Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Letos bo Tradicionalni slovenski zajtrk potekal v petek, 17. novembra 2023 s sloganom »Kruh za zajtrk, super dan«.

Ključne besede: TSZ, Tradicionalni slovenski zajtrk, dan slovenske hrane, kmetijstvo, hrana

Glavni namen Dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

V projektu, ki ga koordinira pristojno Ministrstvo za kmetijstva, gozdarstvo in prehrano RS, sodeluje tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije kot ena od petnajstih partnerjev.

Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Projekt TSZ nas spomni, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili na naših kmetijah, v slovenskih kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Njena kakovost je višja od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in tisoče kilometrov.

To so dejstva, ki jih vsako leto znova predstavimo otrokom in mladostnikom v vseh slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pa tudi vsej ostali zainteresirani javnosti. Tradicionalni slovenski zajtrk naj bo iztočnica za dan na temo zdravega prehranjevanja, širjenje zavedanja pomena obdelovalne zemlje, pomena lokalnih kmetov in kmetijstva, ohranjanje pridelave osnovnih surovin za predelavo hrane na območju Slovenije, hrane kot vrednote ter pomena spoštljivega odnosa do živil in ljudi, ki jih pridelujejo.

Vabimo kmetije, da s svojo ponudbo sodelujete v projektu. Navodila najdete TUKAJ.

Prav tako vabimo zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov kot tudi druge ustanove in podjetja ter nagovarjamo vse, da se pridružite pobudi in odločite za nakup hrane iz naše bližine ter si na dan slovenske hrane privoščite slovenski zajtrk.

 

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki