Dan slovenske hrane bo 16. novembra

Dan slovenske hrane bo 16. novembra

Sporočila za javnost, Trženje in promocija  | 
Vsak tretji petek v novembru je posvečen tradicionalnemu slovenskemu zajtrku

Vsak tretji petek v novembru je posvečen tradicionalnemu slovenskemu zajtrku

Kupovanje pri lokalnih pridelovalcih pomembno prispeva k varovanju tal in okolja

Ključne besede: dan slovenske hrane, tradicionalni slovenski zajtrk

»Letošnji dan slovenske hrane poudarja pomen zdravih tal za pridelavo kakovostne hrane ter zavedanja o pomenu trajnostnega ravnanja z rodovitno zemljo, ki je tesno in najbolj povezana z odgovornim kmetovanjem. S tem se odpira težava manjšanja kmetijskih površin ter visokih zahtev glede usklajenega videza in pakiranja živil, ki ima za posledico veliko odpadkov, in sili kmete, da za doseganje primernega dohodka vse bolj intenzivno obdelujejo zemljo.

A vendar se širša javnost, tudi zaradi dneva slovenske hrane, vse bolj zaveda okoljskih prednosti kratkih poti od kmeta do porabnika, in nenazadnje, da kupovanje pri lokalnih pridelovalcih, poleg uživanja kakovostne hrane, pomembno prispeva k varovanju tal in okolja. 

Današnji čas ponuja izbiro in številne možnosti, a z mislijo, da je uživanje hrane bolj prijetno, če veš, kdo in kje jo je pridelal, bo odločitev prava,« je sporočil predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič na današnji predstavitvi za medije.

Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani so jo pripravili partnerji projekta: ministrica dr. Aleksandra Pivec (MKGP), minister Jure Leben (MOP), državna sekretarka Pia Vračko (MZ), državna sekretarka Martina Vuk (MIZŠ), mag.Igor Teršar, generalni direktor Direktorata za ustvarjalnost (MK), predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, prof. dr. Helena Grčman, predstojnica Katedre za pedologijo in varstvo okolja na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS – ZKŽP, Cvetko Zupančič, predsednik KGZS, Peter Vrisk, predsednik ZZS, Branko Meh, predsednik OZS, Irena Simčič, ZRSŠ, ter doc. dr. Matej Gregorič, vodja skupine za prehrano na NIJZ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Ekološko kmetijstvo , Živinoreja , Prireja mleka , Govedoreja , Drobnica ,

1. Seneni festival

25. 03. 2023 ob 10:00

BC Naklo, Strahinj 99, 4202 Naklo

Vabljeni na 1. Seneni festival, ki bo potekal v soboto, 25.3.2023, s pričetkom ob 10. uri, v BC Naklo. 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.