Dan sajenja medovitih rastlin

Dan sajenja medovitih rastlin

Ekološko kmetijstvo, Kmetijstvo in okolje, Čebele, Rastlinska pridelava, Gospodarjenje  | 
Na površine v zaraščanju lahko sadimo divje češnje

Na površine v zaraščanju lahko sadimo divje češnje

Konec lanskega leta je Čebelarska zveza Slovenije dala pobudo, da se 26. marca v čim širšem obsegu pristopi k sajenuju medovitih rastlin. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije akcijo podpira in se ji bo tudi pridružila v izvedbenem delu.

Ključne besede: medovite rastline, sajenje,

Lani so na Čebelarski zvezi Slovenije v mesecu novembru predstavili projekt »Dan sajenja medovitih rastlin«.  Pripraver so v polnem zamahu. Po navedbah ČZS se je v tem času akciji nam pridružilo več kot 100 podpornikov iz 21 različnih držav, ki podpirajo projekt in bodo letos sadili medovite rastline.

Akcija sajenja medovitih rastlin bo v prihodnjem mesecu, in vsak bo imel možnost, da se priključi na eni izmed lokacij, ki jih je pripravil Zavod za gozdove Slovenije ali pa se priključi čebelarskim društvom, ki bodo prav tako sadilo medovite rastline. Lahko pa tudi sami posadimo doma v cvetlična korita ali na vrtu medovite rastline, in s tem nam bodo čebele in ostali opraševalci  z opraševanjem vračali tisto, kar smo skupaj storili zanje. 

Seveda pa ni dovolj da rastlino posadimo, bistveno je, da jo pravilno posadimo. Upoštevati je treba nekaj osnovnih pravil, predvsem pa na začetku presoditi, kam posaditi, saj sadimo trajne rastline, ki bodo še leta tam rastla in razveseljevala nas ali naše potomce s sadovi.

Napotki, kako posaditi drevo, so na voljo TUKAJ 

Več o projektu pa poglejte TUKAJ

Nazaj

Prihajajoči dogodki