Dan je bil prekrasen, ljudje zadovoljni

Dan je bil prekrasen, ljudje zadovoljni

Sporočila za javnost, Trženje in promocija  | 
Dan je bil prekrasen, ljudje zadovoljni

Kaj se je in kaj se bo letos dogajalo na Podeželju v mestu

Ključne besede: Podeželje v mestu

S Podeželjem v mestu, ki tradicionalno poteka v soboto pred cvetno nedeljo, na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, se je pričela dvanajsta sezona dogodkov, ki zbližujejo mesto s podeželjem in še marsikaj drugega. Dogodki se z leti spreminjajo in prilagajajo željam ponudnikov in obiskovalcev.

Podeželje v mestu zbližuje vse tiste, ki se želijo prehranjevati lokalno in sezonsko, s tistimi, ki tovrstno hrano pridelujejo. Tudi letos je na prvem dogodku velikonočno dobrodošlico kmetijam izrekel ljubljanski stolni župnik in prošt Jože Lap: »Danes je en tak vesel dogodek, ko že čutimo sporočilo velike noči, vso to simboliko, ki jo prinašajo darovi zemlje in sadovi naših rok. Tukaj imamo priložnost videti marsikaj, kaj vse znamo ljudje, da si življenje naredimo lepše, bolj veselo. Velika noč je krona praznikom, vesela aleluja naj odmeva v naših srcih. Bog vas živi in srečno!«

Na stojnicah in med stojnicami je bilo živahno. Pestra ponudba mesnin, krušnih izdelkov, vin, sokov in zelenjave ter ostale ponudbe pridelkov in izdelkov 50 kmetij z območja celotne Slovenije je navdušila obiskovalce, prodaja pa razstavljavce.

»Dan je bil prekrasen, ljudje zadovoljni, veliko razstavljavcev, obiskovalcev, sonca. Dogajalo se je,« smejoče pove Liljana Pšajd z ekološke kmetije Črni dragulj. Tokrat se je predstavljala s ponudbo ročno tkanih preprog in prikazom njihove izdelave. Preproge sicer niso »za pojest«, je pa nekoč menda veljalo, da pred veliko nočjo počistiš stanovanje in kupiš novo preprogo. Glede na prodajo tega večina obiskovalcev ne ve, se pa na kmetiji  ukvarjajo s pridelavo in predelavo aronije, vendar lani pridelka zaradi toče niso imeli. Kljub konkurenci, ki jo imajo zaradi uvoza aronij iz drugih držav, Liljana pravi, da se domača aronija dobro prodaja, ko jo enkrat okusiš, je ne menjaš, porabniki so nad njo navdušeni in se ponjo vračajo.

Veliko bolj navdušen nad prodajo je bil Urban Škander iz Bovca, ki drugače v Ljubljani prodaja svoj ekološki sir vsako soboto. »Prodal sem veliko, tako dobre prodaje, kot je bila danes, se ne spomnim. Morda pred leti, ko še ni bilo krize. Očitno se je vse sestavilo – dan, vreme in na Podeželju v mestu je čisto drugo vzdušje.«

Za popestritev dogajanja na Podeželju v mestu potekajo poučne delavnice. Tokrat so bile na ogled statve za tkanje preprog, izdelovalo se je velikonočne butarice in papirnate rožice butaric ter les spreminjalo v pastirske piščali. Zvoke podeželja je ustvarjala skupina ljudskih pevcev in godcev Stari prijatelji s Kicarja. Seveda pa je bila glavna pozornost namenjena sodelujočim kmetijam in njihovi imenitni ponudbi.

Z namenom še bolj povezati obiskovalce s kmetijami bo letos spremljevalec Podeželja v mestu  kolo sreče/vrtiljak znanja, ki ga na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije uporabljamo pri izvajanju promocijske delavnice kmetijstva "Hrana ne raste v trgovini" po vrtcih in osnovnih šolah.

Nagrade za promocijsko igro na Podeželju v mestu prispevajo sodelujoče kmetije, pot do njih pa ni preprosta. Najprej mora obiskovalec odgovoriti na vprašanje na temo kmetijstva in potem poiskati stojnico s kmetijo, kjer prevzame nagrado.

Vabljeni, da se pridružite sledečim dogodkom Podeželje v mestu: 22. aprila in 13. maja  v Ljubljani ter 6. maja v Kopru. Spremljajte nas na FB strani Kmetijstvo je zakon!

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki