Dan govedorejcev na AGRI

Dan govedorejcev na AGRI

 | 
Dan govedorejcev na AGRI

Najlepše so s kmetij Lemež iz Maribora, Svetlin iz Kamnika in kmetije Petkovšek iz Hotedršice

Ključne besede: AGRA, razstava govedim, ocenjevanje

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je danes v sodelovanju s soorganizatorji izvedla ocenjevanje plemenskih živali. Najlepša čistopasemska plemenska telica lisaste  pasme prihaja iz hleva kmetije Lemež z Maribora, med črno-belimi je bila zmagovalka iz hleva kmetije Svetlin iz Kamnika, pri čistopasemskih rjavih pa je bila najlepša telica s kmetije Petkovšek s Hotedršice. Posebej so ocenili tudi plemenske telice lisaste pasme iz Avstrije.

Danes so v maneži razglasili najlepše razstavljene živali. Ocenjevali  so plemenske telice lisaste, črno-bele in rjave  pasme. Predstavili so tudi avtohtoni pasmi: kravo cikaste pasme s kmetije Vravnek z Otiškega vrha pri Dravogradu in vola istrskega goveda  - boškarina s kmetije Kocjančič iz Trušk pri Marezigah.

Pred podelitvijo nagrad je bila zanimiva predstavitev razstav govedi skozi 60-letno obdobje na sejmu AGRA, ki jo je predstavil Marjan Špur s KGZS – Zavoda Murska Sobota. Prisotne sta nagovorila predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Darijo Krajčič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je  izpostavil pomen govedoreje: »Govedoreja je paradna panoga slovenskega kmetijstva,  ob jubilejni razstavi pa me veseli, da je poudarek na slovenskem rejskem in strokovnem delu.
Rezultati in genetski  napredek so plod vztrajnega dela in tudi veliko odrekanja, zato čestitam vsem rejcem in stroki za predano delo.«

Dogodek, ki ga je povezoval Tomaž Hribar s KGZS – Zavoda Ljubljana je postregel s pravo pašo za oči za vse ljubitelje govedoreje. Sicer so se govedorejski dogodki na sejmu začeli že včeraj z revijo mladih rejcev, danes pa se je dogajanje začelo ob desetih dopoldan z ocenjevanjem živali – opravil ga je predstavnik Zveze govedorejcev avstrijske Štajerske (Rinderzucht Steirmark) Hans Terler, in nadaljevalo s svečano razglasitvijo rezultatov.

----------------------------------------------------

Na razstavi je bilo šest plemenskih telic rjave, sedem plemenskih telic črno-bele ter sedem plemenskih telic lisaste pasme iz Slovenije in pet plemenskih telic lisaste pasme iz Avstrije. V hlevu je bilo na ogled še šest genomsko testiranih plemenskih bikov lisaste pasme za osemenjevanje iz KGZS - zavodov Ptuj in Murska Sobota, dva mlada plemenska bika lisaste pasme za pripust iz KGZS - Zavoda Murska Sobota in bik pitanec lisaste pasme ter po dve dojilji charolais, lisaste pasme in rjave pasme.

Razstavo je  organiziralaKmetijsko gozdarska zbornica Slovenije z območnimi kmetijsko gozdarskimi zavodi; rejska društva za lisasto, črno-belo, rjavo, cikasto in mesne pasme v Sloveniji ter Kmetijski inštitut Slovenije v sodelovanju s Pomurskim sejmom.

Nazaj

Prihajajoči dogodki