Čudovita jabolka Bonita - prikaz rezi

Čudovita jabolka Bonita - prikaz rezi

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Sadjarstvo, Trženje in promocija, Rastlinska pridelava, Gospodarjenje  | 
Kaj je optimalna rez za Bonito so člani partnerstva danes usklajevali v sodelovanju s sadjarskim strokovnjakom profesorjem Francijem Štamparjem na posestvu gospoda Antona Koršiča v Artičah.

Kaj je optimalna rez za Bonito so člani partnerstva danes usklajevali v sodelovanju s sadjarskim strokovnjakom profesorjem Francijem Štamparjem na posestvu gospoda Antona Koršiča v Artičah.

V okviru EIP projektov se rešujejo dejanski problemi s področja kmetijske pridelave, varovanja okolja in prilagajanja na podnebne spremembe.

Tako s pomočjo evropskih sredstev in sredstev partnerjev projekta, med katerimi je tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, poteka EIP projekt »Bonita, nova odporna klubska sorta jabolk v Sloveniji – od pridelave do trženja«.

Vabljeni k ogledu posnetka s prikazom rezi enoletne sadike Bonita in priporočili sadjarskega strokovnjaka profesorja Francija Štamparja na posestvu gospoda Antona Koršiča v Artičah.

Ključne besede: Jabolka Bonita, EIP projekt, klubska sorta jabolk

Če se zdi posaditi jablano enostavno, je za njeno vzgojo potrebnega veliko znanja, izkušenj in potrpežljivosti. Pridelati jabolka odličnega videza in okusa, je vse prej kot enostavno.

Selekcija sort jablan gre v smeri večje odpornosti na bolezni, kar pomeni zdravo jablano, ki zagotavljajo zdrav pridelek ter omogočajo ljudem in okolju prijazno pridelavo.

Vse ljubitelje jabolk aromatičnega okusa z izrazito kislostjo in prijetno sladkobo tako razveseljuje dejstvo, da so slovenski sadjarji pričeli s pridelavo jabolk Bonita. Gre za sorto, ki izvira iz odlične in v Sloveniji dobro poznane družine, njena starša sta Topaz in Pink Lady. To pomeni, da je sorta Bonita na škrlup odporna. Je klubska sorta in sadike niso v prosti prodaji. Pridelovalci morajo tako skleniti licenčne pogodbe za pridelavo in trženje z lastnikom pravic do sorte.

Da nova sorta zaživi v novem okolju, je potrebno pripraviti sorti in pridelovalnim razmeram primerne tehnološke ukrepe. Tako je na pobudo sadjarjev, članov zadruge Tibona, zaživel trileten EIP projekt »Bonita, nova odporna klubska sorta jabolk v Sloveniji – od pridelave do trženja«. 

V njem sodelujejo strokovnjaki Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (vodilni partner), Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, KGZS Zavoda Maribor, KGZS Zavoda Novo mesto, pridelovalci Darsad d.o.o. ter sadjarji Anton Koršič, Vojko Šušterič, Gordana Rožman, Gorazd Potočnik, Aleš Brodar Gorišek in Bojan Frešer.

Cilj projekta je uvedba Bonite v tržno pridelavo. Zastavljen je tako, da se preizkuša in določa optimalna tehnologija pridelave, način skladiščenja ter predlaga enotna strategija trženja v unikatni embalaži.

Imamo torej čudovita jabolka Bonita, ki jih odlikuje neprosojna svetlo rdeča barva na kremastem ozadju, homogena oblika plodu primerne velikosti ter zelo gladka kožica. Se dobro skladiščijo in so najbolj okusna od januarja do maja. A ker jih v Sloveniji zaradi naravnih danosti in majhne količine lahko obiramo selektivno, v polni zrelosti, so odličnega okusa že takoj po obiranju.

Pozabiti ne smemo tudi na dejstvo, da so jabolka Bonita, pridelana v Sloveniji, še posebej čudovita! 

PRIKAZ REZI enoletne sadike jablane Bonita si lahko ogledate na FB strani Bonita TUKAJ.

VEČ O BONITI najdete TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Govedoreja , Živinoreja , Živinoreja , Živinoreja

Vabljeni Dan odprtih vrat OC Preska

30. 03. 2023 ob 09:00

OC Preska, Cesta v Bonovec 1, Medvode

Vabljeni na dan odprtih vrat OC Preska, ki bo v četrtek, 30. marca, ob 9.00 na Osemenjevalnem centru Preska, Cesta v Bonovec 1, Medvode.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.