Čebelarstvo je del kmetijstva

Čebelarstvo je del kmetijstva

Kmetijstvo in okolje, Zbornica svetuje, Strokovni odbori, Čebele  | 
Čebelarstvo je del kmetijstva

Danes na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) poteka posvet Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev, ki povezuje okrog 60 največjih slovenskih čebelarjev, udeležilo pa se ga je okrog 150 čebelarjev iz vse Slovenije.

Ključne besede: čebelarstvo, Janko Pislak, strokovno združenje profesionalnih čebelarjev, posvet

Predsednica združenja Urška Intihar jev uvodu povedala, da si kmetje čebelarji zaslužijo, da jih država z vsemi politikami, pa naj bo to kmetijska, okoljska, socialna, davčna in druge, resno upošteva. Da vzpostavi pogoje, da bodo lažje delali, da bodo lahko z rejo čebel skrbeli za večjo pridelavo kakovostnih čebeljih pridelkov.

Direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janez Pirc pa je poudaril, da zbornica čebelarjem pomaga tako strokovno v okviru Javne službe kmetijskega svetovanja kot zastopstveno prek odbora za čebelarstvo. »Uspešnost slovenskega čebelarjenja ne moremo meriti samo po okoljskih storitvah, ki jih opravljajo čebele, temveč tudi po merljivih parametrih. Po pridelku medu in drugih čebeljih pridelkov, številu prodanih matic in čebeljih družin ali po prihodkih iz čebelarskega turizma.«

Prisotne so nagovorili še podpredsednica ČZS Marija Sivec, poslanec DZ RS Lenart Žavbi, direkotrica podjeta Medex Aleša Mižigoj, vsebinsko pa je ukrepe SKP 2023-2027 predstavil Uroš Zgonec z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V strokovnem delu bo poleg dr. Janeza Prešerna iz Kmetijskega inštituta Slovenije in prof. dr. Ivane Tlak  Gajger iz Zagreba izjemno pozornost pritegnil  dr. Randy Oliver iz Kalifornije. Predstavil je nova spoznanja glede tehnologije čebelarjenja, zatiranja varoe in prehrane.

Več o Strokovnem združenju profesionalnih čebelarjev preberite TUKAJ

Janku Pislaku, po katerem je poimenovan posvet, pa lahko preberete več TUKAJ

Nazaj

Prihajajoči dogodki